Utilizarea intensă a ChatGPT ne face mai singuri

Fiecare tehnologie nouă vine cu dezavantajele sale. Acesta este și cazul chatboților – utilizatorii care se bazează foarte mult pe ChatGPT și se implică emoțional cu instrumentul AI tind să fie mai izolați de activitățile sociale.

Două studii realizate de OpenAI și MIT Media Lab arată că, în timp ce un număr mic de utilizatori de ChatGPT s-au legat emoțional de instrumentul AI, aceștia sunt și cei mai avizi utilizatori – primii 10% în ceea ce privește timpul petrecut cu instrumentul, conform The Guardian.

Cercetătorii nu știu dacă acești utilizatori sunt mai singuri din cauza utilizării ChatGPT sau dacă folosesc ChatGPT pentru a-și satisface nevoia socio-emoțională întrucât sunt singuri.

Cu toate acestea, ceea ce relevă studiul este că, în comparație cu chatboții pe bază de text, chatboții pe bază de voce au părut inițial să ajute la atenuarea singurătății, dar beneficiile nu sunt pe termen lung. Cu cât instrumentul a fost utilizat mai mult, cu atât mai puține beneficii în diminuarea sentimentului de alienare au fost remarcate.

O altă constatare a studiului arată că, după utilizarea chatbotului timp de patru săptămâni, femeile participante la studiu erau puțin mai puțin dispuse să socializeze cu alte persoane, în comparație cu bărbații incluși în cercetări.

Vocea chatbotului este, de asemenea, importantă: participanții care au interacționat cu vocea ChatGPT de sex opus față de a lor s-au confruntat, la final, cu mai multă singurătate și mai multă dependență emoțională de chatbot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *