Unu din patru copii din România sunt amenințați online cu bătaia

Ziua Internațională a Siguranței pe Internet este celebrată în acest an pe data de 8 februarie, la nivel mondial, cu tema „Împreună pentru un internet mai bun”. UE are în derulare din anul 2012 o strategie în vederea asigurării unui „internet mai bun” pentru copii, iar în această primăvară, Comisia Europeană va propune o nouă strategie de sprijinire a competențelor digitale, de a asigura experiențe adecvate vârstei și de a stimula participarea copiilor.

Strategia europeană nu a avut însă influențe semnificative asupra politicilor naționale, România arătând necesitatea de acțiuni pe teme precum știrile false, hărțuirea cibernetică sau expunerea la conținut dăunător.

Unu din patru copii a fost amenințat cu bătaia pe rețele de socializare, iar unu din 10 este jignit, zilnic sau de cel puțin două ori pe săptămână, în mediul online, arată un sondaj din luna ianuarie al Fundației World Vision România. 

Același sondaj arată că 45% dintre copii văd aproape zilnic postări, comentarii sau fotografii cu mesaje agresive pe rețelele de socializare. 

Copiii fac provocări (challenge-uri) pe TikTok pentru popularitate și ca să nu fie respinși de prietenii lor 

Potrivit sondajului World Vision, aproape 14% dintre copiii și adolescenții respondenți (eșantionul este format din peste 1000 de copii și adolescenți din clasele V-VIII și liceu) fac challeguri pe TikTok.  Dintre aceștia, peste jumătate (54%) spun că nu le plac provocările, dar le fac pentru a nu fi respinși de prietenii lor sau pentru a fi acceptați într-un nou grup. Ceilalți fac provocări care sunt în trenduri pentru a le crește popularitatea pe internet și să aibă cât mai multe vizualizări (23%). Tot atâția fac provocări ca să se simtă mai apreciați de colegii și prietenii lor, lucru care arată dispoziția lor de a se pune în pericol pentru atenție. 

Rîpeanu Antonia:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri