Universitatea Cambridge, ipoteză despre fake news. Fenomenul controversat s-ar afla la baza unui mit biblic

La momentul actual, fake news este una dintre cele mai îngrijorătoare controverse pe plan internațional, existând aproape zilnic o nouă problemă generată de informațiile înșelătoare. Titlurile și știrile false induc oamenii în eroare și îi manipulează fără ca ei să-și dea seama. Un cercetător de la Cambridge susține că fenomenul s-ar afla la baza poveștii Arcii lui Noe.

Martin Worthington oferă o poveste interesantă referitoare la apariția fake news. El, prin intermediul unei plăcuțe de lut veche de 3000 de ani ce conține mai multe desene, a descoperit o dovadă a primei „știri false”, aceasta având legătură cu povestea lui Noe și construirea arcii sale. Conform lui Worthington, desenele sugerează că zeul Ea l-ar fi păcălit pe Noe să construiască o arcă, iar în schimb i-a promis „o ploaie de mâncare”, acest termen, în limba babiloniană, însemnând și „potop”, relatează mediafax.ro.

Worthington afirmă că motivul zeului este unul clasic: manipularea oamenilor. Se spune că principala sursă de hrană a zeilor sunt oamenii, influențându-i să creadă că nu sunt în pericol, Ea ar fi avut de câștigat. Sugerându-i lui Noe să construiască o arcă, ea fiind totodată salvarea de la înec, divinitatea s-a asigurat că nu va dispărea toată rasa umană și, astfel, nu risca să rămână fără mâncare.

„Cu acest episod timpuriu, stabilit în timpul mitologic, a început manipularea informațiilor și a limbajului. Poate fi cel mai timpuriu exemplu de infromații false”, spune cercetătorul de la Cambridge.

Desigur, această ipoteză nu poate fii verificată sau testată, întrucât are la bază teorii și mituri biblice, dar Worthington oferă societății o poveste interesantă despre apariția fenomenului manipulării, care și în ziua de astăzi face victime.

Spre exemplu, în Hong Kong protestele ce țin de luni de zile devin din ce în ce mai agresive și sunt de neoprit, lucru cauzat de informațiile false referitoare la natura manifestărilor, răspândite pe rețelele de social media. Este de reamintit și că fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, permite instituțiilor politice și politicienilor să publice și să distribuie știri false, în ciuda dezacordui clar din partea utilizatorilor și a oficialilor.

Istrate Alexandra:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri