Uniunea Europeană îl avertizează pe Elon Musk: ”Elon, există reguli. Nu normele tale se vor aplica aici”

Elon Musk a cumpărat Twitter pentru suma de 44 de miliarde de dolari și a promis schimbări pentru modul în care compania moderează conținutul de pe platforma sa. Musk s-a descris ca ”un absolutist al libertății de exprimare”, iar asta a făcut ca mulți oameni -inclusiv angajați ai Twitter- să se întrebe dacă această abordare va afecta munca depusă de compania americană de a scăpa de toxicitatea de pe platformă.

Această îngrijorare a apărut și la cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană. Comisarul pieței unice, Thierry Breton, a spus -pe Twitter- că Musk este conștient de legile europene și că va adapta orice produs pe care vrea să-l lanseze în interiorul Uniunii.

Fie că este vorba de automobile sau de rețelele de socializare, orice companie care își desfășoară activitatea în Europa trebuie să respecte normele noastre, indiferent de acționariatul acesteia. Domnul Musk știe bine acest lucru […] și se va adapta rapid la Legea serviciilor digitale (DSA)”, a scris comisarul în postare.

Uniunea Europeană a ajuns zilele acestea la un acord cu privire la pachetul de legi DSA care are în vedere interzicerea conținutului ilegal pe platforme, dar și reglementarea unor practici manipulatoare ale companiilor tech ce țin de algoritmi și țintirea utilizatorilor cu reclame. După cum bănuiești deja, DSA nu se potrivește cu aspirațiile lui Elon Musk care pare dispus să permită un conținut pe care UE l-ar putea considera ilegal.

Într-un interviu acordat Financial Times, comisarul Breton a subliniat că Twitter va trebui să respecte legea DSA dacă vrea să-și continue activitatea pe teritoriul blocului comunitar. În caz contrat, riscă amenzi ce se ridică la 6% din veniturile anuale, iar dacă nerespectarea continuă, atunci companiei îi va fi interzisă actvitatea în interiorul Uniunii.

Le urăm bun venit tuturor. Suntem deschiși, dar cu respectarea condițiilor noastre. Cel puțin știm ce să-i spunem: «Elon, există reguli. Ești binevenit, dar acestea sunt regulile noastre. Nu regulile voastre se vor aplica aici»”, a declarat Thierry Breton pentru FT.

Breton a vorbit și de o ”trezire la realitate” pentru miliardar și a amintit că, de-acum, Uniunea are reguli stricte cu privire la moderare, transparență și libertate de exprimare.

Bineînțeles, conceptul de liberă exprimare asigurat de Uniune nu se aseamănă cu ideile naive ale lui Musk despre acest concept. Pentru el, libertatea de exprimare înseamnă o libertate absolută care nu este ancorată de nici un fel de responsabiliate. Ba mai mult decât atât, Musk pare dispus să încalce libertatea de exprimare a companiei în favoarea utilizatorilor.

Poate sună bine pe hârtie, dar libertatea de exprimare este apanajul democrației și, prin urmare, toate entitățile care trăiesc în respectiva democrație -fie ele juridice sau fizice- au dreptul să se exprime liber. Totul se rezumă la responsabilitate, adică fix acea parte pe care Musk o ignoră, extrem de dibace, de fiecare dată când vorbește despre drepturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *