2022 a fost un an sumbru pentru jurnalism: datele UNESCO ne arată că numărul lucrătorilor din mass-media care au fost uciși în legătură cu munca lor a crescut cu 50%, aproximativ un jurnalist la fiecare patru zile.
„După mai mulți ani de scăderi consecutive, creșterea abruptă a numărului de jurnaliști uciși în 2022 este alarmantă. Autoritățile trebuie să își intensifice eforturile pentru a pune capăt acestor crime și să se asigure că autorii lor sunt pedepsiți, deoarece indiferența este un factor major în acest climat de violență”, a declarat Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, citată de AFP.
De la 99 de crime în 2018, numărul a scăzut la o medie de 58 de crime pe an în perioada 2019-2021. Din păcate, anul trecut au fost 86 de victime ale lucrătorilor din mass-media.
Cei mai mulți jurnaliști care au fost uciși în 2022 au fost în Mexic (19), urmat de Ucraina (zece) și Haiti (nouă). Deși fiecare regiune a fost afectată, America Latină și Caraibe a fost cea mai mortală pentru jurnaliști în 2022, unde au fost raportate 44 de asasinate.
UNESCO mai arată că, din cei 86 de jurnaliști uciși, aproximativ jumătate dintre ei „nu au fost uciși în timpul exercitării profesiei, ci când călătoreau, erau acasă, în parcări sau în alte locuri publice unde au fost vizați”.
Cu toate acestea, agenția Națiunilor Unite clarifică faptul că au fost vizați din cauza muncii lor.
Leave a Comment