Un nou fake news circulă pe Facebook: substanțele de dezinfectare a străzilor omoară porumbeii

De când criza epidemiologică a obligat autoritățile române să ia măsuri drastice, precum impunerea unor restricții, administrațiile locale au intensificat și ele acțiunile de igienizare a zonelor publice. Însă, odată cu accelerarea dezinfecției străzilor, au început să circule și multe fake news-uri pe această temă.

Marea majoritate a dezinformărilor circulă pe social media, cu precădere pe Facebook, și sunt însoțite de imagini cu animale moarte. Este cazul unei postări găsite de MediaStandard.ro pe un grup de Facebook, publicată de mai multe ori în ultimele săptămâni.

”NU AVEM ÎNCREDERE ÎN VOI!!!INFORMATI-NE MAI ÎNTÂI CE SUBSTANȚE FOLOSITI!Opriți dezinfecția!Nu se stie ce cantități si ce substanțe folositi!Omorati păsările cerului,ne veți omora animalele de companie si apoi si pe noi!DISTRIBUITI OAMENI BUNI!”, este mesajul care s-a răspândit pe Facebook.

Alături este prezentată de fiecare dată o poză cu mai mulți porumbei, decedați pe marginea unui trotuar și în spațiul verde. Imaginea nu este, însă, din România. Ea a apărut cam în aceeași perioadă, la o diferență de câteva zile, pe mai multe site-uri din Azerbaidjan. Conform acestor site-uri, care își pun întrebarea dacă păsările au fost otrăvite sau nu, parcul ar fi în Baku, capitala țării din Caucaz.

Poza, care circulă în mediul online din România, este făcută de fapt în capitala Azerbaidjanului

Conform știrilor, oficialii din Azerbaidjan susțin că păsările nu au fost omorâte de COVID-19, gripa aviară sau vreun alt virus. Nici varianta unei otrăviri intenționate nu intră în discuție, fiind, cel mai probabil, vorba de un deces cauzat de un aliment consumat de porumbei.

Mesajul care a circulat pe WhatsApp la jumătatea lunii martie

În România, mesajele au fost publicate de conturi private și distribuite ulterior pe grupuri și de către pagini. E important de menționat că nu sunt primele știri alarmiste care apar pe social media, de la începutul crizei de coronavirus, în legătură cu acțiunile de igienizare al autorităților române. După instituirea stării de urgență, pe WhatsApp a circulat un mesaj despre o acțiune agresivă a Forțelor Aeriene de dezinfectare, în decursul nopții. Textul îi îndemna pe oameni să stea în casă.

Totuși, mesajul a apărut într-o formă similară în Olanda în aceeași perioadă și a fost rapid negată de către forțele de ordine olandeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *