Un manual folosit în Australia conține afirmații care repetă propaganda Partidului Comunist Chinez

Un manual folosit în unele școli din Australia conține afirmații care repetă propaganda Partidului Comunist Chinez, precum și afirmații nerealiste.

Cartea, folosită pentru predarea unei ore de limba, cultura și societatea chineză, este folosită în cel puțin 11 școli din stat, inclusiv școli private de prestigiu Camberwell Grammar School și Ruyton Girls School, din statul australian Victoria, conform The Guardian.

Cu toate acestea, autoritățile în educație nu au inclus acest manual pe lista cărților recomandate pentru desfășurarea cursului.

Una dintre problemele identificiate ale manualului este reprezentarea nerealistă a Mării Chinei de Sud, atribundu-i Chinei o parte mai mare din mare decât are în realitate – poziție contestată atât de Australia, cât și de alte state din zonă, precum și de un tribunal internațional.

„Este foarte înșelător să portretizezi ”nine-dash line” într-un manual ca o hartă legitimă a Chinei și a regiunii”, a spus prof. Rory Medcalf, șeful colegiului național de securitate al Universității Naționale din Australia.

Manualul mai prezintă în două pagini și „visul chinez” – concept promovat de Xi Jinping din 2012 și încorporat în manualele școlare, care descrie China ca „devenind egală cu orice altă națiune de pe scena internațională”, spunând că aceasta a „depășit toate diferențele care există în țară pentru a deveni cea mai mare chemare pentru chinezi” 

În prezent, copiile nevândute ale cărții au fost retrase și greșeala reparată, însă editura care se ocupă de manual susține că afirmațiile care sunt în favoarea Chinei au fost o „omisiune editorială”.

Un purtător de cuvânt al editurii susține că harta cu Marea Chinei de Sud a fost înlocuită pentru că „nu au putut identifica proprietarul drepturilor de autor”, dar și că a fost introdusă fără ca nimeni să observe. Varianta aceasta este susținută și de cei doi autori, Xu Jixing și Ha Wei.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri