Plasezi o comandă online pe un site nou, primești un mail de mulțumire pentru abonare, de bun-venit, de confirmare a plății, de plasare a comenzii și de expediere. „Mulțumesc”, îți mai transmite și un coleg de muncă, cu care te conversai prin corespondența digitală.
Zilnic, la nivel mondial, sunt trimise 306,4 miliarde de e-mailuri, o arată datele furnizate de Statista. O cifră care va ridica probleme curând, pe măsură ce tot mai mulți oameni folosesc căsuța poștală electronică iar companiile nu renunță la mailurile inutile, informează Biziday, care citează Financial Times.
Amprenta de carbon a unui singur mesaj digital este echivalentă cu energia necesară alimentarii dispozitivelor de pe care mesajul este scris și citit, dar și a serverelor.
În ciuda faptului că impactul pe care industria IT îl are asupra mediului este încă relativ redus – 0,1% din amprenta de carbon de la nivel global -, aceasta ar putea să devină curând o problemă. În acest sens, cercetătorii britanici caută metode prin care să stopeze acest fenomen, în contextul în care anul viitor, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord va găzdui Summitul COP26 al ONU privind schimbările climatice.
Deși simplistă, una dintre metodele identificate într-o cercetare comandată de Ovo Energy în noiembrie anul trecut este aceea a reducerii corespondenței online. Trimiterea cu un singur mail mai puțin ar putea, conform studiului, emisia de carbon cu mai mult de 16 mii de tone pe an.
Leave a Comment