Un jurnalist grec a aflat că este ținta unui asasinat, cu trei zile înainte ca un alt reporter să fie ucis în Atena

Jurnalistul elen Kostas Vaxevanis a aflat că cineva dorește ca el și un reporter să moară. Doar trei zile mai târziu, Giorgos Karaivaz a fost împușcat pe stradă, în stil mafiot.

Sursa care i-a dezvăluit lui Vaxevanis că ar urma să fie victima unui asasinat nu a specificat cine ar putea fi cealaltă victimă, iar jurnalistul nu vrea să își dea cu presupul dacă se referea la colegul său de breaslă, Karaivaz, ucis pe 6 aprilie. „Depinde de poliție să investigheze”, a spus acesta, într-o discuție cu Euractiv.

Mai mult decât atât, cel care ar fi cerut asasinarea lui Kostas Vaxevanis ar fi prezentatorul TV Menios Fourthiotis, aflat de pe 23 aprilie în custodia poliției sub acuzația că ar fi fost implicat în atacul asupra jurnalistului Giorgos Karaivaz.

Jurnalismul, portretizat ca un inamic

În cadrul interviului Euractiv, jurnalistul grec a mai afirmat că el și publicația sa au fost victimele presiunii politice, dar și a legăturilor pe care guvernul le are cu mediul de afaceri.

„Totuși, știu că jurnalismul, și mai ales ziarul meu Documento și cu mine, am fost vizați într-un mod fără precedent de guvernul grec și de elita afacerilor (…)Când jurnaliștii sunt vizați de factori politici și economici, când jurnalismul este descris ca fiind un inamic, este doar o chestiune de timp înainte ca cineva să apese pe trăgaci”, a spus Vaxevanis.

Acesta a publicat în trecut mai multe articole care descriau tratamentul preferențial primit de premierul Kyriakos Mitsotakis din partea unor bănci, motiv pentru care crede că șeful guvernului este hotărât „să mă distrugă moral și financiar. El mă înfățișează ca un monstru al jurnalismului murdar și a intervenit personal, cerând oamenilor de afaceri să își retragă reclamele din ziarul Documento”. 

Vaxevanis nu este la prima amenințare. Acesta se află sub protecție poliției încă din 2015, când a primit mai multe amenințări cu moartea.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri