Un jurnalist din regiunea indiană Kashmir a fost arestat în baza unei legi anti-terorism

Jurnalistul Fahad Shah, fondatorul site-ului de știri locale The Kashmir Walla, a fost arestat la sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile invocând încălcarea unei legi anti-terorism.

Vineri, acesta a fost chemat la o secție de poliție din districtul sudic Pulwama și a fost a reținut în temeiul Legii de prevenire a activităților ilegale (UAPA). Shah este acuzat de „glorificarea frecventă a terorismului, răspândirea de știri false și instigarea oamenilor, în ultimii trei până la patru ani”, conform The Guardian.

În plus, pentru că a relatat despre schimbul de focuri dintre autorități și așa-zișii militanți din Pulwama, jurnalistul a fost acuzat în baza legii sediţiei arhaice. Fahad Shah se află în custodia poliției pentru 10 zile, însă legea le permite autorităților să-l țină până la șase luni fără să formuleze acuzații.

Însă autoritățile  sunt frecvent acuzate că folosesc UAPA în mod eronat, în încercarea de a reduce la tăcere vocile critice din regiunea Kashmir. Shah nu este nici primul jurnalist asupra cărora se fac presiuni. Luna trecută, un al contributor al The Kashmir Walla a fost reținut 16 ianuarie în temeiul Legii privind siguranța publică, în timp ce The Kashmir Press Club a fost închis luna trecută, după ce jurnaliștii pro-guvernamentali, escortați de poliție înarmată, au preluat forțat conducerea clubului.

Regiunea Kashmir este intens disputată de India și Pakistan. În august 2019, autonomia regiunii a fost revocată de către guvernul național condus de Narendra Modi și adus sub controlul autorităților de la Delhi.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri