Un celebru jurnalist rus a fost concediat de Radio Europa Liberă, iar Rusia a profitat

Un zvon despre socrul disidentului Navalnîi, un canal de YouTube, un jurnalist al Radio Europa Liberă – o ecuație din care a rezultat o concediere, de pe urma căreia Rusia a profitat.

Cum a ajuns celebrul jurnalist Olevskiy fără loc de muncă

Timur Olevskiy e o vedetă printre ruși. În fond, e un jurnalist care trăiește în Rusia, țară cunoscută pentru metodele sale violente de a reduce jurnaliștii și disidenții la tăcere, dar care a reușit să rămână o voce independentă, prin munca sa la Radio Europa Liberă.

Cariera sa la RFE/RL s-a încheiat, spune instituția media, pentru că ar fi participat la o discuție online ”neautorizată” care-l implica pe Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse care a fost otrăvit cu agentul nervos Novichok, pe un aeroport din Siberia. Deși nu a dat detalii suplimentare, un purtător de cuvânt al Europa Liberă a afirmat că Olevskiy a încălcat politicile instituției, conform The Washington Post.

Situația a început după ce Olevskiy ar fi împărtășit o teorie a conspirației cu un alt jurnalist, Oleg Kashin, ce susținea că socrul lui Navalnîi ar fi fost agent KGB și acesta nu ar fi murit de fapt, ascunzându-se în Anglia. Teoria a făcut vâlvă iar liderul opoziției ruse s-a văzut nevoit să arate dovada decesului socrului său.

Pentru a-și cere scuze, Kashin a făcut o ediție specială a show-ului său de pe YouTube, unde l-a chemat și pe Olevskiy, cal de la care aflase zvonul.

Jurnalistul susține că deși apariția sa (realizată în timpul programului) a fost una scurtă, de doar 10 minute, „neoficial, remarcile mele au jucat un rol”, a susținut el într-un interviu. „Participarea mea, în opinia companiei, a fost o încălcare a neutralității jurnalistice.”

Rusia a profitat de pe urma situației

Concedierea fără prea multe explicații a jurnalistului rus a lăsat loc de interpretări Kremlinului, care a folosit oportunitatea pentru a atrage, din nou, atenția asupra ”ipocriziei” Americii. Presa controlată de stat a afirmat că, încă o dată, SUA critică cenzura presei din state precum Rusia dar face același lucru cu instituțiile media americane.

Mai mult decât atât, Russia Today a afirmat că renunțarea la contractul cu Timur Olevskiy a fost încercarea Radio Free Europe de a-l proteja pe Navalnîi, despre care guvernul rus crede că lucrează pentru CIA, în detrimentul propriilor jurnaliști.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri