Uniunea Europeană va adopta o poziție mai lejeră cu privire la reglementarea sectorului tech pentru a sprijini dezvoltarea eficientă a programelor de inteligență artificială. Anunțul a fost făcut de Henna Virkkunen, comisarul european pentru politicii din domeniul tehnologiei.
Atitudinea de deregularizare este motivată de Virkkunen ca fiind o necesitate din partea UE pentru a oferi „ajutor și asistență” companiilor AI din Europa și nu are legătură cu presiunile făcute de administrația Trump pentru a opri sancțiunile companiilor Big Tech americane.
Parte din acest efort se numără eliminarea anumitor obligații legate de informațiile pe care dezvoltatorii de AI trebuie să le raporteze autorităților, în cadrul unui cod de practici agreat de comun acord între UE și sectorul tech.
Măsurile de raportare au fost îndelung criticate de marile companii din SUA, în special de Meta, care cerea UE să modifice cerințele pentru a evita condițiile „imposibil de respectat”.
„Bruxellesul trebuie să asigure că nu creăm mai multe obligații de raportare pentru companiile noastre”, a mai adăugat comisarul UE, într-o declarație pentru Financial Times.
Doar că Parlamentul European deja a criticat această direcție încă de la jumătatea lunii ianuarie, moment când Henna Virkkunen a fost în centrul acestor discuții contradictorii și a fost acuzată că se arată „fricoasă”.
La fel ca atunci, Virkkunen apără această decizie și afirmă că e nevoie de o reducere a „birocrației și formalităților administrative” pentru a spori competitivitatea companiilor europene, dar că va rămâne fermă în apărarea valorilor europene și a legilor în vigoare (în mod special DSA – ce reglementează serviciile online și, printre altele, obligă platformele de social media să prevină și să combată acțiunile ce ar putea submina integritatea electorală).
„Suntem deschiși pentru afaceri, dar vrem, de asemenea, să ne asigurăm că ne protejăm propriile valori și modul nostru de viață. Lumea noastră digitală nu poate fi un vest sălbatic în care nu există reguli”, a menționat Virkkunen.
Anunțul de dereglementare vine la scurt timp după ce Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a prezentat un plan de investiții de 200 de miliarde de euro ce vor merge către dezvoltarea eficientă a programelor AI create în Europa.
Leave a Comment