Uniunea Europeană va aplica amenzi către cele două companii Big Tech, însă sancțiunile vor fi limitate pentru a evita noi tensiuni cu administrația Trump. Atitudinea autorităților europene vine în urma mai multor presiuni venite chiar din partea lui Donald Trump, care acuză UE că vizează în mod intenționat companiile americane.
Comisia Europeană se va concentra mai mult pe respectarea legii de către companiile Big Tech decât pe amenzile de ordinul miliardelor de euro sau, cel puțin, asta pare să fie direcția asumată în perioada următoare. Rămâne de văzut cât de corectă e această abordare, mai ales că UE încearcă să pună în aplicare legea DMA – creată tocmai pentru a limita dominația companiilor Big Tech pe piața digitală europeană.
Potrivit unor surse europene, citate de Financial Times, UE va amenda Apple și i se va cere să își revizuiască regulile din App Store, pentru a lăsa dezvoltatorii de aplicații să redirecționeze utilizatorii către oferte din afara platformelor deținute de gigantul american. Doar că amenda va fi mult limitată, iar Comisia va închide o altă investigație asupra Apple, ce viza opțiunile de selecție din browserul companiei.
Meta, la rândul său, urmează să fie amendată și solicitată să își schimbe modelul de „pay or consent” care obligă utilizatorii fie să accepte colectarea datelor personale, fie să plătească o taxă de subscripție, care elimină reclamele de pe Facebook și Instagram. Și în acest caz, autoritățile europene vor aplica amenzi care se situează mult sub pragul cerut de legea DMA.
Presiunea din SUA dă roade
Declarațiile dure ale lui Donald Trump sau JD Vance – care au acuzat că sancțiuniile de miliarde de euro impuse companiilor americane sunt o „formă de taxare” – au fost motive suficiente pentru ca autoritățile UE să înceapă să își schimbe atitudinea față de Big Tech.
Întreaga situație, însă, a fost exploatată la maxim de companiile tech din SUA, care în ultima vreme au pus tot mai multă presiune pe UE să reducă sau să schimbe reglementările din sectorul digital. În fruntea acestor eforturi ar fi fost Meta, care imita vorbele lui Trump și acuza Uniunea că pune piedici inovației și că aplică amenzi prin exces de zel.
Noua atitudinea a Comisiei Europene a fost criticată în Parlamentul European încă de la jumătatea lunii ianuarie, moment când Henna Virkkunen – comisarul european pentru politicii din domeniul tehnologiei – a fost în centrul acestor discuții contradictorii și a fost acuzată că se arată „fricoasă” în fața Big Tech și a presiunii venite de la Casa Albă.
Rămâne de văzut în ce măsură Uniunea Europeană va ceda cerințelor miliardarilor din sectorul tech, care stau foarte aproape de Donald Trump zilele astea tocmai pentru a profita într-un mod sau altul. Cert e că UE a făcut prima pasul înapoi, deși administrația Trump nu s-a arătat îngăduitoare și a plasat diferite tarife Europei – de la cele pentru produsele alcoolice, până la autoturisme.
Leave a Comment