UE o să lanseze o nouă platformă pentru a contracara dezinformările Rusiei și Chinei

În fața îngrijorărilor tot mai mari legate de un „nou val” de imagini, videoclipuri și site-uri web înșelătoare, Uniunea Europeană va lansa o nouă platformă menită să contracareze campaniile de dezinformare desfășurate de Rusia și China pe platformele de socializare.

Anunțul a fost făcut de șeful diplomației europene, Josep Borrell, care a adăugat că este nevoie de „a înțelege cum sunt organizate aceste campanii de dezinformare (…) pentru a identifica actorii manipulării”, scrie Politico.

Mai mult decât atât, Borrell a vorbit și despre un nou val de dezinformare, în cadrul căruia imaginile, videoclipurile și website-urile sunt fabricate pentru a mima instituții media. Conform șefului diplomației europene, acest fenomen se răspândește „cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a luminii pe rețelele sociale și serviciile de mesagerie”.

Denumit Information Sharing and Analysis Center, noul proiect se va afla în cadrul serviciilor externe ale UE, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), și va încerca să urmărească manipularea informațiilor de către actori străini. Cu toate acestea, platforma va încerca, de asemenea, să se coordoneze cu cele 27 de țări ale UE și cu o comunitate mai largă de ONG-uri.

Scopul este de a facilita comunicarea între state și alți actori care dețin informații despre amenințările emergente de dezinformare, cum ar fi agențiile și ONG-urile, în încercarea de a aborda aceste provocări mult mai rapid.

Încă de la începutul invaziei Ucrainei, relatările de dezinformare s-au concentrat în principal asupra războiului. Stratcom, o altă unitate a UE care se ocupă de dezinformări, a dezvăluit că canalele diplomatice rusești și chineze au fost implicate în mod special în acest efort.

Experți în dezinformare vor fi detașați în birourile UE de la nivel mondial

În plus, liderul diplomației europene a anunțat, de asemenea, că fiecare birou al UE din întreaga lume va avea experți în dezinformare pentru a contracara narațiunile false răspândite de actori maligni, inclusiv Rusia și China.

„Toate delegațiile noastre vor fi dotate cu experți în combaterea dezinformării în multe părți ale lumii, pentru ca vocea noastră să fie mai bine auzită”, a declarat Josep Borrell în cadrul unei conferințe publice organizate la Bruxelles, potrivit Euronews.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri