UE, îngrijorată că Twitter nu va respecta noile reguli de conținut

Oficialii europeni au îndoieli că Twitter va putea să respecte noul set de legi DSA, care reglementează serviciile digitale. Termenul limită este finalul lunii august, însă Twitter nu pare pregătită să facă schimbările necesare în timp util.

La începutul acestei săptămâni Uniunea Europeană a prezentat o listă cu 19 companii ce vor fi supuse unor reguli mai stricte decât altele pentru că sunt considerate ”foarte mari”, adică au cel puțin 45 de milioane de utilizatori constanți. Twitter se află printre acestea, însă autoritățile europene au rezervări cu privire la succesul platformei de a se conforma înainte de 25 august.

Surse citate de Bloomberg vorbesc despre lipsa forței de muncă din cadrul Twitter, lucru ce va îngreuna semnificativ eforturile companiei de a se alinia regulilor DSA. Faptul că majoritatea personalul din Europa a fost concediat nu oferă încredere pentru UE, iar eșecul platformei de a prezenta un raport corect privind combaterea dezinformării slăbește și mai mult promisiunea lui Elon Musk de a respecta legile blocului comunitar.

Vera Jourova, vicepreședinta Comisiei Europene, a postat un mesaj în care își exprimă dezamăgirea cu privire la lipsa de acțiune a platformei când vine vorba de eliminarea dezinformării. Jourova face trimitere la știrea legată de eliminarea etichetelor ”organizație media finanțată de guvern”, inclusiv cele atașate canelor de propagandă ale Rusiei, Chinei și Iranului.

Pentru mine, ăsta este un semnal că Twitter nu își respectă angajamentele față de Codul anti-disinformare. Acesta este un test extrem de important pentru a arăta că sunt serioși în ceea ce privește respectarea Codului și, în cele din urmă, conformitatea cu pachetul de legi DSA”, a scris vicepreședinta CE în postarea de pe Twitter.

Sursele Bloomberg mai afirmă că în luna iunie a acestui an o echipă din partea Uniunii Europene va efectua un ”test de rezinstență” pentru a verifica în ce măsură Twitter este pregătită pentru noua legislație a blocului comunitar.

În caz de neconformitate compania riscă amenzi ce se pot ridica până la 6% din veniturile anuale sau chiar o interzicere pe teritoriul UE dacă nerespectarea este constantă.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri