UE este cea mai de încredere sursă de știri despre războiul din Ucraina. Jurnaliștii, pe locul trei

Jurnaliștii se află pe locul trei în ceea ce privește încrederea europenilor în informațiile despre războiul din Ucraina. În topul clasamentului se află, însă, autoritățile europene.

Cel mai recent eurobarometru privind răspunsul UE la războiul din Ucraina relevă că 64% dintre respondenți consideră că UE este cea mai de încredere sursă de știri despre războiul din Ucraina, urmată apoi de autoritățile la nivel național (63%), journaliști (56), ONG-uri (53%) și rețele sociale (28%).

Încrederea în presă variază în funcție de țară: în timp ce doar 23% dintre greci se încred în instituțiile media, 72-73% din respondenții din Portugalia sau Olanda cred informațiile apărute în presă.

Românii au încredere în mass-media în proporție de 53%, mai puțin decât se încred în știrile venite din parte UE (69%), a autorităților naționale (63%) sau a ONG-urilor (58%). Și în acest caz, rețelele sociale sunt considerate cele mai nesigure (35%).

Studiul indică că încrederea în diferitele surse de informații despre războiul din Ucraina variază în funcție de grupele de vârstă. De exemplu, respondenții de peste 55 de ani (66%) sunt mai predispuși să aibă încredere în autoritățile naționale, urmați îndeaproape de cei aflați în grupele de vârstă 40-54 și 15-24 de ani (62%, respectiv 63%).

Se remarcă și un trend îngrijorător pentru viitorul mass-mediei, întrucât tinerii sunt cei care au cea mai puțină încredere în presă – atât cei cu vârste curpinse între 25 și 39 de ani (51%), cât și cei din grupa 15-24 de ani (46%).