Uniunea Europeană e hotărâtă să aplice regulile sale cu privire la spațiul digital, indiferent de cine sunt șefii companiilor tech vizate. Mesajul a fost transmins de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce executivul a fost ținta mai multor critici legate de atitudinea față de companiile Big Tech americane.
La scurt timp după ce și-a începutul noul mandat de președinte al SUA, Donald Trump a lansat declarații dure care numeau sancțiuniile de miliarde de euro impuse companiilor americane o „formă de taxare”. De atunci, UE a început să evite amendarea companiilor din SUA, tocmai pentru a scăpa de noi tensiuni cu administrația Trump.
După mai multe critici, unele chiar interne, autoritățile europene par acum să proiecteze o atitudine fermă, care nu va ierta încălcarea normelor digitale ale UE, indiferent de locația sau conducerea companiilor.
„Regulile votate de co-legislatorii noștri trebuie aplicate. Acesta este motivul pentru care am deschis procese împotriva TikTok, X, Apple, Meta doar pentru a numi câteva. Aplicăm regulile în mod corect, proporțional și fără prejudecăți. Nu ne pasă de unde provine o companie și cine o conduce. Ne pasă de protejarea oamenilor”, a declarat von der Leyen, citată de Politico.
Luări de poziții și atât
Realitatea, însă, e puțin diferită. Dincolo de această poziție oficială, acțiunile UE din ultima perioadă arată, mai degrabă, că presiunea din partea SUA funcționează. Nu doar că declarațiile lui Trump au schimbat atmosfera executivului european, dar situația a fost exploatată la maxim de companiile tech, care au decis să pună și ele presiune pe UE să reducă sau să schimbe reglementările din sectorul digital.
În fruntea acestor eforturi este Meta, care imită vorbele lui Trump și acuză Uniunea că pune piedici inovației și că aplică amenzi prin exces de zel. Într-adevăr, momentul actual pare cel mai prielnic pentru Big Tech să preseze Uniunea să adopte o poziție mai blândă când vine vorba de reglementare.
Îndelung așteptatele verdicte legate de Apple și Meta nu doar că sunt întârziate, dar UE, cel mai probabil, va aplica amenzi ce vor fi limitate pentru a evita tensiuni cu Casa Albă. Atitudinea Comisiei Europene a fost criticată în Parlamentul European încă de la jumătatea lunii ianuarie, moment când Henna Virkkunen – comisarul european pentru politicii din domeniul tehnologiei – a fost acuzată că se arată „fricoasă” în fața Big Tech și a presiunii venite din partea administrației Trump.
Rămâne de văzut în ce măsură Uniunea Europeană va ceda cerințelor miliardarilor din sectorul tech sau a președintelui Trump. Cert e că UE a făcut prima pasul înapoi, deși Casa Albă nu s-a arătat îngăduitoare și a plasat tarife incredibile Europei – chiar dacă, momentan, sunt în pauză.
Leave a Comment