Cu sprijinul Fundației Gabor Bethlen din Ungaria, UDMR a lansat o platformă online, unde sunt prezentate neînțelegerile dintre români și maghiar, inclusiv Unirea de la 1918 este considerată „o cutremurătoare experiență”.
Sunt publicate texte despre Ținutul Secuiesc, iar referirile la diverse orașe sunt în limba maghiară: Kolozsvar (Cluj-Napoca), Torda (Turda), Nagyszeben (Sibiu), Szilagysomlyo (Simleul Silvaniei), Nagyvarad (Oradea), Szek (Sic), Szekelyudvarhely (Odorheiu Secuiesc), Homorodfurdo (Baile Homorod), Torockoszentgyorgy (Coltesti), Marefalva (Satu Mare).
De exemplu, într-unul dintre articole, se menționează că, odată cu sfârșitul Primului Razboi Mondial, „cutremurătoarea experiență a împărțirii teritoriului Ungariei a avut ca rezultat faptul că Sibiul, ca restul Transilvaniei, a devenit parte a României”.
„Am lansat zilele trecute portalul in limba engleza Transylvania Now la o Conferinta digitala organizata la Odorheiu Secuiesc pentru IT-istii din regiune. Portalul se adreseaza, in principal, strainilor care stiu foarte putine sau deloc despre Transilvania si Romania, este despre noi, dar nu pentru noi. Ideea proiectului dateaza de peste un an, cand am constatat ca daca vrem sa comunicam ceva in exterior avem prea putine povesti in limba engleza, nu exista site-uri in engleza despre Transilvania si despre comunitatea maghiara de aici.
Pe langa portal, vrem sa cream un ecosisistem digital complet, cu social media, cu evenimente si actiuni de PR, care se adreseaza exclusiv strainilor, decidentilor politici, influencerilor din Europa si SUA, jurnalistilor care vor sa afle mai multe despre Transilvania si despre comunitatea maghiara. Nu este un site de stiri sau un blog turistic, ci este un portal de prezentare a realitatilor si povestilor de succes din Transilvania”, a spus Porcsalmi, președinte executiv UDMR.
Într-un alt articol, intitulat ”Trebuie să vii în Transilvania pentru a te reconecta cu sinele tău maghiar”, autorul povestește cun un grup de americani cu origini ungare au întreprins o excursie în Transilvania.
„Despre trecutul Transilvaniei s-a discutat și se discuta mult în spațiul public autohton, dar despre prezent și viitor aproape deloc. Noi vrem să aratam prin poveștile publicate din perspectiva oamenilor de succes o altă față a regiunii care nu prea se vede.
Vrem să arătăm că există nu doar trecut, nu doar tradiție și istorie, ci și educație, inovare și succes în Transilvania. Iar acest lucru se poate realiza din perspectiva unor tineri care s-au întors în țară și au început o afacere. Avem nevoie de povești pozitive despre Transilvania, de povețtile de succes ale acestor oameni care trăiesc aici”, a explicat președintele executiv al UDMR.
Leave a Comment