Ucraina a prins un hacker care ajuta trupele rusești

Serviciul Secret al Ucrainei (SBU) a prins un hacker rus care ajuta trupele rusești, transmițându-le ordine și informații sau vorbind în numele lor cu soldații și civilii ucraineni.

Hackerul se folosea de infrastructura  de telecomunicații a Ucrainei pentru a facilita comunicațiile armatei rusești. În imaginile oferite de SBU pe Twitter se pot vedea device-urile pe care hackerul le folosea pentru a putea opera pe teritoriul ucrainean.

Conform The Verge, autoritățile au găsit -printre altele- peste 120 de cartele SIM și un SIM Box (un device care se conectează la laptop/PC și permite folosirea SIM-urilor pentru apeluri telefonice sau mesaje).  Hackerul transmitea informații din Rusia către trupele de pe teren sau suna soldații/civilii ucrainenii și le cerea să se predea.

Un expert în securitate cibernetică consultat de VICE a spus că acest eveniment scoate în evidență motivul pentru care telecomunicațiile din Ucraina sunt încă funcționale, anume ”au o anumită utilitate pentru forțele rusești”.

De asemenea, faptul că armata rusă e nevoită să folosească sisteme de tip SIM Box care nu sunt sigure și pot fi ușor interceptate (cum a fost și în cazul de față) denotă nepregătirea și lipsa de instrumente a trupelor rusești.

Forțele militare nu ar trebui să utilizeze niciodată un SIM Box pentru comunicații. Înțeleg transmisiunile pe scară largă sau spam-ul, dar nu pentru comunicații. Dar faptul că sunt nevoite să folosească aceste sisteme înseamnă că au fost îngrădite de ucraineni la sisteme din ce în ce mai puțin sigure”, a declarat specialistul în securitate cibernetică pentru VICE.

Rusia ar dispune de un sistem sigur pentru comunicații (numit Era), însă nu poate să-l folosească pentru că au distrus mai toate antenele 3G și 4G atunci când au bombardat Harkovul, iar Era funcționează doar cu o conexiune 3G/4G. Deci, nu trebuie să te surprindă incompetența de care dă dovadă armata rusă.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri