Ucraina a oprit un atac cibernetic ce viza o rețea de electricitate

Echipa de intervenție în caz de urgență informatică din Ucraina (CERT-UA) a dejucat un atac cibernetic ce avea ca țintă o rețea electrică. Autoritățile de la Kiev spun că în spatele atacului a stat o echipă de hackeri cu legături în serviciul de informații militare a Rusiei, GRU.

În declarația de presă pe care au emis-o, oficialii ucraineni afirmă că ținta atacului a fost o rețea de electricitate care a mai fost lovită de atacuri cibernetice și în trecut. Hackerii ar fi plănuit să oprească activitatea din anumite stații din cadrul rețelei. Atacul s-a desfășurat în două etape: prima s-a desfășurat în februarie atunci când hackerii au reușit să se infiltreze în calculatoarele din stații, iar doua prevedea o închidere totală a energiei electrice.

Atacul a fost orchestrat de Sandworm, o echipă de hackeri afiliați GRU. Autoritățile ucrainene nu au oferit detalii despre cum au reușit să indentifice grupul sau cum l-a oprit. În schimb, au spus că au primit ajutor din partea Microsoft și ESET, o companie de securitate cibernetică din Slovacia. Conform raportului de pe site-ul ESET, atacul ar fi fost plănuit cu cel puțin două săptămâni înainte. Cât despre modul în care hackerii s-au infiltrat în calculatoarele rețelei, investigatorii încă nu au un răspuns.

The New York Times relatează că Sandworm ar fi fost în spatele unui atac similiar din 2016 când Kievul a rămas fără energie electrică și care a afectat sute de mii de oameni.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri