Turcia va lansa propria platformă de ”fact-checking”, în încercarea de a extinde cenzura pe internet

„O anchetă precum «Hai să verific afirmația președintelui că Turcia are rezerve de 95 miliarde de dolari [în timp ce] toți economiștii spun că au dispărut» ar da ca răspuns «[Aplicația] spune că acești economiști sunt teroriști și la fel ești și tu pentru că întrebi»”, este una dintre postările care ridiculizează anunțul făcut recent de Direcția de comunicații a președinției turce privind înființaea unei platforme de ”fact-checking”.

În timp ce Ankara susține că aplicația DOĞRU MU (traducere: ”este adevărat?”) are rolul de a pentru a „răspunde nevoii de a ști dacă știrile și informațiile care circulă pe social media sunt adevărate sau false”, criticii președintelui Erdogan denunță o tentativă de extindere a cenzurii de pe internet, conform Stockholm Center for Freedom.

„Aceasta [aplicația] este în prezent în teste. Va fi lansată în curând și va fi un instrument important în lupta noastră pentru adevăr”, a scris pe Twitter noua aplicație Fahrettin Altun, șeful Direcției.

Noua aplicație este cea mai recentă tentativă a guvernului turc de a crește presiunea asupra platformelor de socializare și cenzura pe internet. În contextul în care mai bine de 80% din media tradițională este controlată de către stat, populația Turciei s-a îndreptat către presa online. Potrivit unui raport din 2020 al American Progress Center, citat de Al Monitor, aproximativ 70% dintre turci nu au încredere în mass-media și mai mult de jumătate consideră că mass-media nu este liberă.

Totuși, nici presa online nu se bucură de mai multă încredere din partea publicului turc. Un studiu realizat de Reuters Institute în 2019 a constat că 63% dintre turci erau îngrijorați cu privire la fenomenul fake news, la care contribuie trolli pro-guvernamentali prin exploatarea discursurilor instigatoare la ură față de comunitatea LGBTQ, kurzi și alte comunități minoritare.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri