Pentru Donald Trump, Twitter a fost „terenul de joacă” pe tot parcursul mandatului său. Acolo, președintele SUA și-a exprimat părerile mai mult sau mai puțin obiective, a făcut atacuri la persoană, a propagat știri marcate de Twitter ca fiind probabil false, a incitat ș.a.m.d.
Independent anunță că Trump ar putea fi eliminat de pe Twitter după ce va părăsi mandatul, dacă va continua să încalce regulile platformei, conform politicii Twitter referitoare la personalitățile publice.
Internetul lui Trump
După încheierea mandatului lui Trump, vom constata că Internetul nu mai este la fel. Președintele celei mai puternice economii mondiale ne-a făcut să ne îndoim până și de meme-urile care ne erau sursă de amuzament zilnic, în pauzele de la lucru. Tot Trump este cel care a făcut ca Facebook să-și schimbe unele politici și să facă eforturi mult mai mari în lupta cu informațiile false.
Numai în săptămâna 26 octombrie – 1 noiembrie 2020, contul de Twitter al președintelui SUA a fost marcat de șapte ori pentru că a postat informații cu potențial de dezinformare despre alegeri. Congresmanul democrat David Cicilline, citat de Independent, a descris tweet-urile lui Trump ca o „amenințare la adresa democrației”.
Senatorul Josh Hawley a găsit o soluție legislativă, în așa fel încât președintele să poată să dea în judecată Twitter pentru așa-numita „cenzură” pe care rețeaua socială o impunea pe conținutul propagat de Trump: un pasaj din Legea privind decența în comunicații din 1996, numită Secțiunea 230. Practic, legea spune că serviciile online nu sunt considerate „vocea” conținutului care este publicat pe acestea: deci, dacă te calomniez pe Twitter, mă poți da în judecată, dar nu poți da în judecată Twitter. Hawley a propus cel puțin trei proiecte de lege care ar fi diminuat puterea Secțiunii 230, până aproape de abrogare.
Avertismentele plasate pe tweet-urile lui Trump au însemnat că nu erau vizibile imediat în cronologia contului său, iar interacțiunea celorlalți cu tweet-urile a fost restricționată. Rata încălcărilor ar duce, de obicei, la suspendarea contului, fie temporar, fie definitiv. Cu toate acestea, personalitățile publice sunt protejate de o politică de „excepție de interes public”. După ce Trump nu va mai fi considerat personalitate politică, va putea fi suspendat fără probleme contul lui de pe Twitter, din cauza încălcărilor repetate ale politicii interne a rețelei.
Reacția platformelor sociale
Președinția lui Trump a schimbat modul în care americanii comunică între ei pe Internet, a sporit diviziunea și suspiciunile și ne-a făcut pe toți să constatăm că fiecare zi online este fi mai suprarealistă decât cea de dinainte, explică The Atlantic.
Marile companii de social media – Facebook, Twitter, YouTube – obișnuiau să își asume puțină responsabilitate pentru modul în care au facilitat radicalizarea și hărțuirea. Dar președinția lui Trump a adus un nou control al acestor platforme, nu în ultimul rând pentru că propriul său comportament a ridicat întrebări cu privire la discursul de ură online. Până la urmă, întrebarea era simplă: dacă președintele SUA are discurs online marcat de rasism, xenofobie și fake news, cum să judeci comportamentul asemănător al utilizatorilor care n-au importanță politică?
Facebook a alungat milițiile de dreapta și conspirațiile QAnon și a încercat să elimine naționalismul alb. YouTube a limitat capacitatea extremiștilor de a câștiga bani prin publicitate. Twitter a introdus noi funcții de filtrare, pentru a diminua impactul hărțuirii.
Chiar și pentru site-uri precum Reddit, al cărui CEO a spus încă din 2018 că insultele rasiale nu sunt împotriva regulilor sale, presiunea publicului a făcut loc reformei politicii interne. Anul acesta, Reddit și-a actualizat politica de conținut, pentru a defini și interzice în mod specific discursul de ură și pentru a identifica unele comportamente, precum trolling-ul organizat de canalul r/The_Donald.
Ideea inițială a Internetului a fost că este o lume deschisă, cu acces aproape gratuit și egalitară. Ultimii patru ani au demonstrat că un singur om poate influența această lume în mod iremediabil. Partea interesantă este că, deși Trump nu va mai câștiga un mandat prezidențial, suntem deja pe panta schimbărilor în ceea ce privește, mai ales, platformele sociale online.
Foto: Gerd Altmann (Pixabay)
Leave a Comment