Trump readuce la suprafață o teorie a conspirației despre George Soros

Former US president Donald Trump arrives at the courtroom at the Manhattan Criminal Court in New York on April 4, 2023. - Trump was charged with 34 felony counts of falsifying business records stemming from three pre-election hush-money cases, prosecutors said. (Photo by Ed JONES / POOL / AFP) (Photo by ED JONES/POOL/AFP via Getty Images)

Donald Trump a fost pus sub acuzare de un mare juriu din Manhattan pentru presupusul său rol într-un scandal legat de plățile de bani tăinuiți făcute actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels înainte de alegerile prezidențiale americane din 2016.

Acest lucru l-a făcut să intre în istorie într-un mod pe care poate că și l-a dorit sau nu: ca primul președinte american pus sub acuzare. Dar povestea nu se încheie aici: Trump a făcut ceea ce știe cel mai bine și a lansat o serie de acuzații la adresa procurorului districtual, readucând la suprafață o veche teorie a conspirației despre George Soros.

Într-o declarație făcută pe 30 martie, Trump a spus că procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, a fost „ales și finanțat de George Soros”.

El nu este singurul republican care l-a atacat pe procuror. Robert DeSantis, considerat principalul adversar al lui Trump pentru postul de candidat la președinția SUA din partea Partidului Republican, l-a atacat și el pe Bragg pentru presupusele sale legături apropiate cu finanțatorul maghiar, după ce Trump a fost pus sub acuzare.

Dar care este treaba cu Soros și cum a ajuns numele său în punerea sub acuzare a lui Donald Trump?

În trecut, am vorbit despre modul în care George Soros este folosit de personalități politice care se înclină spre partea dreaptă mai conservatoare (uneori extremistă) a spectrului politic pentru a ataca valorile democratice. Părintele acestei mișcări este nimeni altul decât Viktor Orban. Acest articol Mediastandard din 2019 vorbește pe larg despre relația din trecut dintre Orban și Soros și despre modul în care premierul ungar a folosit imaginea lui Soros pentru a-și promova propria agendă pe fondul crizei refugiaților.

Identitatea evreiască a lui George Soros, în calitate de fiu al unei familii bogate din Budapesta care a supraviețuit Holocaustului, a fost frecvent folosită pentru a-l zugrăvi ca pe un personaj negativ care, folosindu-se de banii și influența sa, controlează diverse evenimente atât în SUA, cât și în lume.

Există o legătură între procurorul districtual și Soros – totuși, reacția lui Trump este disproporționată și, în plus, ascunde o narațiune toxică de tipul „lumea este dominată de câțiva aleși” – printre care s-ar afla George Soros.

Soros este cunoscut pentru că susține diverse mișcări liberale și campanii politice care îi împărtășesc propria viziune. Printre acestea se numără Partidul Democrat american, dar și Color of Change, un grup de advocacy non-profit care promovează reforma justiției penale, printre alte cauze legate de justiția rasială. PolitiFact a raportat că cel mai mare donator al organizației în perioada 2021-2022 a fost George Soros.

Color of Change l-a susținut, de asemenea, pe Alvin Bragg pentru candidatura sa la funcția de procuror districtual, așa cum a făcut cu mulți alți procurori progresiști din întreaga țară. Color of Change a cheltuit aproximativ 500.000 de dolari pentru a-l susține pe Bragg în campania sa.

Cu toate acestea, după cum a declarat anterior presei purtătorul de cuvânt al lui Soros, „niciunul dintre aceste fonduri nu a fost alocat pentru campania lui Alvin Bragg” și „George Soros și Alvin Bragg nu s-au întâlnit niciodată în persoană și nici nu au vorbit prin telefon, e-mail, Zoom etc. Nu a existat niciun contact între cei doi”.

Dar PolitiFact raportează, citând rapoartele de finanțare a campaniei lui Bragg, că actualul avocat districtual din Manhattan a primit și donații de la rude ale lui Soros: Jonathan Soros, fiul lui George, precum și soția lui Jonathan, Jennifer Allan Soros. Împreună, cei doi au donat aproximativ 20.000 de dolari în aprilie 2021.

Este aceasta o dovadă că există o legătură între Soros și cazul împotriva lui Trump?

Într-o postare pe aplicația sa de socializare, Truth Social, Donald Trump a spus că Bragg a primit „ÎNCĂ UN MILION DE DOLARI de la dușmanul stângii radicale a lui Trump, George Soros”.

Cu toate acestea, banii pe care Soros i-a dat celor de la Color of Change nu erau destinați ca fiind pentru Bragg. În plus, experții juridici din SUA spun că, dacă contribuția la organizație nu este destinată și dacă contribuabilul nu controlează candidaturile pe care le susține organizația, atunci contribuabilul și candidatul nu au nicio legătură din punct de vedere legal.

Și dacă acest lucru nu este suficient, Color of Change nu a cheltuit toți banii (1 milion de dolari) pe care i-a anunțat în martie pentru Bragg. După ce a auzit o acuzație necoroborată despre candidat, a pus pe pauză cheltuielile și a ajuns să cheltuiască doar jumătate din ceea ce plănuise. Ceilalți bani proveniți din donația lui Soros au fost folosiți în alte scopuri, după cum a povestit președintele Color of Change, Rashad Robinson.

Trump se portretizează ca o victimă, dar ar putea fi sau nu

Nu avem nicio dovadă care să ne arate că punerea sub acuzare a lui Trump a fost făcută ca o răzbunare, așa cum afirmă Trump însuși.

De fapt, atunci când fostul președinte a făcut acele remarci despre Bragg, scopul nu a fost acela de a oferi dovezi legitime că este victima unor decizii judiciare politice. În schimb, el a încercat să își liniștească susținătorii, făcându-i să creadă că nu numai că nu a făcut nimic greșit, dar că este victima unei societăți secrete cu care ar fi luptat în timpul și după mandatul său la conducerea Casei Albe.

Acuzațiile făcute atât de Trump, cât și de alți conservatori susțin ideea lansată de Viktor Orban în urmă cu aproximativ un deceniu: că Soros este un păpușar care îi vizează pe adversarii care nu-i împărtășesc viziunea politică.

Mai mult, această narațiune îl face pe Trump să pară că nu a greșit cu nimic. Poate că da sau poate că nu, dar sistemul judiciar ar trebui să decidă acest lucru fără a fi influențat de opiniile atât ale unor personalități republicane, cât și ale susținătorilor lui Trump.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri