Donald Trump a devenit primul fost președinte american condamnat într-un proces penal, după ce un juriu din New York l-a găsit vinovat de toate cele 34 de infracțiuni de falsificare a documentelor de afaceri cu intenția de a ascunde banii dați starului de filme pentru adulți Stormy Daniels pentru a o împiedica să facă publică relația lor. Așteptând sentința, care va fi comunicată pe 11 iunie, Trump se află în poziția unică de a fi primul fost președinte american condamnat pentru o infracțiune.
Deși se confruntă cu posibilitatea unei pedepse cu închisoarea sau control judiciar, acest moment istoric ar putea să nu influențeze alegerile așa cum ar crede unii. Sondajele recente citate de CNBC sugerează că verdictul de vinovăție ar putea influența modul în care anumite grupuri de alegători îl percep pe Trump, însă nu ar schimba în mod radical rezultatele alegerilor.
Ce spun sondajele?
Aproape trei sferturi dintre independenții înregistrați au declarat că un verdict de vinovăție împotriva lui Trump nu ar face nicio diferență în votul lor. Doar 11% dintre acești respondenți au afirmat că acest rezultat i-ar face mai puțin predispuși să-l susțină pe Trump în noiembrie, în timp ce 15% au spus că un verdict de vinovăție i-ar face mai dispuși să-l sprijine. Într-un alt sondaj, 23% dintre independenți susțin că nu l-ar mai vota, dacă ar fi găsit vinovat.
Pe de altă parte, 25% dintre republicani susțin că un verdict negativ pentru Trump i-ar face mai predispuși să-l voteze pe Trump. Doar 10% dintre aceștia au spus că ar fi mai puțin înclinați să-l aleagă pe fostul lider de la Casa Albă.
Când vine vorba de susținătorii cei mai activi ai lui Donald Trump, un sondaj recent al Universității Quinnipiac a arătat că doar 6% dintre alegătorii lui Trump ar fi mai puțin predispuși să-l voteze dacă ar fi condamnat, în timp ce aproape o pătrime dintre ei ar fi mai dispuși să-l susțină.
Opinia experților
Erik Gordon, profesor la Școala de Afaceri Ross a Universității Michigan, consideră că este o situație ciudată în care o condamnare penală probabil nu va face o diferență semnificativă din punct de vedere politic. Majoritatea oamenilor, fie că sunt de partea stângă sau de partea dreaptă a spectrului politic, și-au format deja o opinie despre Trump.
„Singurul lucru care l-ar putea afecta pe Trump în acest moment ar fi dacă cineva ar avea un TikTok în care el lovește un pisoi”, a spus Gordon.
America, împărțită
Opinia expertului este susținută de modul în care a reacționat publicul. Unii oameni, cum ar fi susținătorii de lungă durată ai lui Trump, au considerat verdictul ca fiind o înscenare politică și au continuat să-l sprijine pe fostul președinte. Ei au susținut că procesul a fost părtinitor și că Trump este victima unui complot politic – afirmație făcută chiar de fostul președinte însuși.
La polul opus se află cei care au salutat verdictul ca pe o victorie pentru justiție și au subliniat importanța responsabilității pentru acțiunile unui lider, precum votanții democrați. Mulți dintre ei au considerat că verdictul ar trebui să aibă consecințe politice pentru Trump.
În ceea ce privește mass-media, decizia juriului a generat dezbateri și analize largi privind modul în care vor fi influențate alegerile prezidențiale ce urmează să aibă loc în SUA.
În general, reacțiile reflectă situația socio-politică din Statele Unite ale Americii, unde există scindări grave în opinia populară asupra unor subiecte de interes public. Un studiu publicat de Universitatea Brown în 2020 a analizat polarizarea politică în SUA și a comparat-o cu alte țări democratice, precum Canada, Regatul Unit, Australia și Germania, dezvăluind faptul că, în ultimii 40 de ani, polarizarea politică în SUA a crescut mai rapid decât în celelalte țări examinate.
Realizatorii studiului au constatat că, în 1978, americanul de rând a evaluat membrii propriului partid politic cu 27 de puncte mai mult decât membrii celuilalt partid majoritar. În 2016, americanii își evaluau propriul partid cu 45,9 puncte mai mult decât celălalt partid, în medie. Cu alte cuvinte, sentimentele negative față de membrii celuilalt partid în comparație cu propriul partid au crescut în medie cu 4,8 puncte pe deceniu.
În celelalte țări examinate, fenomenul polarizării politice chiar s-a diminuat.
O lungă listă de dosare penale
Procesul în care Trump tocmai a fost găsit vinovat este doar unul dintre cele patru cu care se confruntă fostul președinte, în timp ce speră să obțină un nou mandat la Casa Albă, conform CNN.
Unul dintre ele se referă la interferența în alegeri, Trump fiind acuzat încă din august anul trecut de patru infracțiuni pentru eforturile sale de a inversa rezultatele alegerilor din 2020. Actul de acuzare susține că Trump și un complice „au încercat să exploateze violențele și haosul de la Capitoliu, sunând legislatorii pentru a-i convinge (…) să amâne certificarea” alegerilor. Acest caz este în prezent suspendat, deoarece Curtea Supremă analizează cererile lui Trump de imunitate prezidențială.
Un caz similar de subversiune electorală împotriva lui Trump și a altor persoane a fost intentat de procurorii statului Georgia.
Trump a fost, de asemenea, pus sub acuzare în iunie 2023 de un mare juriu federal din Miami pentru că a luat documente clasificate de apărare națională de la Casa Albă după ce a părăsit funcția și s-a opus încercărilor guvernului de a recupera materialele. Procesul a fost amânat pe termen nedefinit de către judecător.
Leave a Comment