Trei publicații coordonate de serviciile ruse, identificate de SUA. Site-urile discreditau vaccinurile Pfizer și Moderna

Trei publicații online, coordonate de serviciile de intelligence ruse, au fost identificate de Statele Unite ale Americii, după ce acestea au participat la campanii de discreditare a vaccinurilor Pfizer și Moderna.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a afirmat că site-urile „răspândesc multe feluri de dezinformare, inclusiv despre vaccinurile Pfizer şi Moderna, dar şi despre organizaţii internaţionale, conflicte militare, proteste şi orice chestiune care provoacă discordie şi pe care ei o pot exploata”, conform Reuters, citat de G4Media.

FSB (Serviciul Federal de Securitate) ar fi controlat un site, News Front, în timp ce GRU (Directoratul principal de spionaj) se ocupa de New Eastern Outlook şi Oriental Review. Armata Rusiei ar fi avut la rândul său un astfel de vehicul de dezinformare, Rebel Inside, dar care nu este la fel de activ ca celelalte două.

„Toate aceste site-uri variază în ceea ce privește acoperirea, tonul și audiența – dar toate răspândesc propaganda și dezinformarea rusă. Constatarea de către Departamentul de Stat a unei legături între aceste site-uri și serviciile de informații ruse este rezultatul unei concluzii comune între agenții”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Totuși, e important de menționat că reach-ul acestor site-uri este limitat, dar și că ele fac parte dintr-o campanie extensivă de punere la îndoială a vaccinurilor folosite atât în SUA, cât și în UE. CNN menționează că propaganda rusă ar fi încercat inclusiv să inducă ideea prețului crescut a vaccinului Pfizer.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a negat pentru The Wall Street Journal, prima publicație care a vorbit despre descoperirea Departamentului de Stat, că serviciile de informații ruse conduc campania de dezinformare.

„Este o prostie. Serviciile speciale rusești nu au nimic de-a face cu nicio critică împotriva vaccinurilor”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri