Trecutul pro-Kremlin al lui Pavel Durov, noua ”armă politică” a lui George Simion

Pierzătorul alegerilor prezidențiale, George Simion, se grăbește să sară pe narativul lansat de Pavel Durov, fondatorul aplicației Telegram. Magnatul tech de origine ucraineană a declarat duminică, în timp ce alegerile se desfășurau activ, că Franța i-a cerut să „interzică vocile conservatoare din România înainte de alegeri”.

Așa cum era de așteptat, perdanții acestei curse politice, cu Simion în frunte, au profitat rapid de ocazia prezentată de Durov și au amplificat și mai mult narațiunea „alegerilor furate”.

Încă de marți seară, liderul partidului AUR a anunțat că va contesta victoria lui Nicușor Dan la CCR și va cere anularea alegerilor, pe baza ingerinței altui stat – Franța și Republica Moldova. (Chiar George Simion a remarcat ironia de a cere CCR anularea acestor alegeri în condițiile în care acuză tot CCR că a anulat nelegitim alegerile prezidențiale anterioare).

Până în prezent, George Simion nu a prezentat nicio dovadă privind acuzațiile sale grave – lucru pe care l-a reproșat constant statului român că nu îl face. El a spus, însă, că Pavel Durov ar trebui audiat. Durov a răspuns ulterior că este dispus să facă acest lucru.

„Sunt gata să vin și să depun mărturie dacă asta ajută democrația românească”, a scris șeful Telegram pe X.

Interferență în alegeri, dar nu din partea Franței

Parisul s-a grăbit să contrazică declarația publică de duminică a lui Pavel Durov. CEO-ul Telegram a declarat că Nicolas Lerner, șeful serviciilor de informații franceze, l-a abordat cu solicitarea de a „interzice vocile conservatoare”. Cu toate acestea, el a adăugat că întâlnirea a avut loc înainte de alegeri.

Mai mult, DGSE din Franța a declarat într-o declarație că oficialii săi s-au întâlnit într-adevăr cu Durov de mai multe ori de-a lungul anilor „pentru a-i reaminti cu fermitate responsabilitățile companiei sale, și ale sale personale, în prevenirea amenințărilor teroriste și a pornografiei infantile”, dar a negat că i-ar fi cerut să interzică pe cineva sau ceva în România.

Ceea ce știm sigur este că 24% dintre canalele Telegram în limba română răspândeau dezinformare susținută de Kremlin, potrivit unui raport publicat la începutul acestei luni de OpenMinds, o companie de tehnologie axată pe contracararea influenței autoritare.

De asemenea, știm că relația lui Durov cu statul francez este puțin mai compexă decât pare din mesajele sale. Din cauza cantității mari de activități ilegale pentru care este folosită aplicația sa și a refuzurilor repetate ale lui Durov de a implementa mai multe garanții pe platformă, acesta a fost acuzat de crimă organizată de Telegram și se află sub supraveghere judiciară.

Pentru a veni și pleca din Franța în altă țară, el trebuie să ceară autorizație. El a primit acceptul să călătorească în Dubai în perioada 15 martie – 7 aprilie – Durov deține mai multe cetățenii, precum cea franceză și cea a Emiratelor Arabe Unite. Totuși, cu o săptămână înainte de a acuza autoritățile franceze de amestec în alegerile din România, i s-a refuzat să călătorească în SUA pentru presupuse negocieri privind fonduri de investiții. Decizia a fost luată pe 12 mai, dar a devenit publică abia în această săptămână, și a fost motivată de lipsa necesității călătoriei.

Între timp, în timp ce Durov lansa acuzații grave la adresa autorităților franceze, Ministerul român al Afacerilor Externe, Ministerul de Interne și Ministerul Apărării Naționale afirmau, într-un comunicat comun, că o țară încearcă să se amestece în procesul electoral de alegere a unui nou președinte. Totuși, contrar spuselor mogulului tech, această țară nu ar fi fost Franța, ci Rusia. Purtătorul de cuvânt al MAE, Andrei Țărnea, a declarat într-o postare pe X că „încă o dată vedem semnele distinctive ale interferenței Rusiei (…) pentru a influența procesul electoral”.

Sună a barter

După ce declarațiile șefului Telegram au stârnit indignare în România și Simion s-a folosit de oportunitate pentru a-și continua retorica pretins a fi anti-sistem, liderul AUR a făcut un anunț: comunicarea cu susținătorii se mută pe Telegram.

Într-un mesaj video transmis pe Facebook, Simion a spus că „trebuie să avem televiziunile, site-urile, canalele noastre de informații și canalele noastre de mesagerie”. „Trebuie să folosim Telegramul, care a știut să rămână drept și să nu cedeze la presiunile statului francez”, a mai spus fostul contra-candidat la prezidențiale.

Nu este clar dacă George Simion a avut o trezire în conștiință în ceea ce privește oportunitatea prezentată de Telegram, dacă această ”migrare” spre platforma lui Durov e o tentativă a suveraniștilor români de a se da bine pe lângă Elon Musk de Rusia sau ambele variante. Ce este clar e că statul francez a devenit o țintă a oamenilor care se inspiră din practicile rusești, dacă nu chiar primesc misive de la Kremlin.

Durov nu e cine pretinde că este

Pavel Durov a fost acuzat în trecut că el și afacerile sale ar fi avut legături cu regimul lui Putin. Datele apărute publice pe internet au arătat că acesta a indus în eroare publicul atunci când a susținut că a fost exilat din Rusia, deoarece a intrat și a ieșit din țară în peste 120 de cazuri între 2016 și 2020. prin numeroase interviuri, Durov a subliniat că „nu există cale de întoarcere” pentru el. Cu toate acestea, datele colectate de-a lungul anilor sugerează că proprietarul Telegram doar simulează exilul.

În plus, acesta a susținut că autoritățile ruse nu au reușit să blocheze Telegram – o afirmație contestată având în vedere că țări mai puțin avansate tehnologic, precum Cuba, au reușit să facă acest lucru. În 18 iunie 2020 – în aceeași zi în care Telegram a fost „deblocată” – Durov a zburat de la Sankt Petersburg la Belgrad. Roskomnadzor a anunțat, de asemenea, „deblocarea” Telegram în Rusia.

O altă informație care ar trebui să fie mai cunoscută publicului este că Pavel Durov a susținut întotdeauna că o altă aplicație a sa, VKontakte – un fel de WhatsApp folosit în Rusia – a fost confiscată de FSB. Cu toate acestea, călătoriile sale în Rusia în anii următori, ascunse chiar de autorități, sugerează că relația sa cu regimul lui Putin este mai strânsă decât a lăsat să se înțeleagă.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri