UPDATE: Nu se știe nimic de jurnalista care a întrerupt transmisiunea postului rus Channel One prin protestul său anti-război

UPDATE: Marți dimineață, un cont care aparent ar fi aparținut jurnalistei Marina Ovsiannikova a anunțat faptul că aceasta s-ar fi aflat la arest la domiciliu, „după o noapte grea” petrecută în arest. Între timp, contul a dispărut.

Totuși, nu este sigur că pagina de Twitter chiar i-ar fi aparținut jurnalistei, mai ales că nimeni nu a putut confirma locația exactă a acesteia. Într-un tweet, avocatul pentru drepturile omului Pavel Chikov, șeful grupului rus pentru drepturile omului Agora, a declarat că Ovsiannikova pare că „este închisă de mai bine de 12 ore”, neștiind însă exact unde.

ONU, prin biroul pentru drepturile omului, a cerut Rusiei să se asigure că jurnalista „nu se va confrunt cu niciun fel de represalii pentru exercitarea dreptului la liberă exprimare”.

________________________________________________

În timpul uneia dintre emisiunile de seară ale postului rus de televiziune Channel One, o angajată a intrat în studio pentru a protesta împotriva războiului din Ucraina. Cu o pancartă pe care scria „Stop War” și „Nu credeți propaganda. Vă mint”, protestatara a cerut publicului să ia atitudine împotriva acțiunilor Kremlinului.

Angajata Channel One a fost identificată de mai mulți jurnaliști ca fiind Marina Ovsiannikova, editor al postului. Video-ul în care aceasta protestează public a ajuns viral pe rețelele sociale, în contextul în care rușii riscă până la 15 ani de închisoare pentru folosirea cuvântului ”război” în referință la situația din Ucraina.

Protestatara a putut fi văzută și auzită timp de câteva secunde, înainte ca echipa Channel One să schimbe știrea pentru a o scoate din emisie.

Înainte de acest moment, jurnalista ar fi înregistrat un mesaj în care își cerea scuze pentru că a lucrat la Channel One, unul dintre cele mai populare posturi TV pro-Kremlin din Rusia. Ovsiannikova a catalogat evenimentele din Ucraina drept „o crimă” săvârșită de Rusia, „agresorul”. Ea a mai spus că Vladimir Putin este singurul responsabil pentru acest război.

„Din păcate, în ultimii ani am lucrat pentru Channel One. Am făcut propagandă de la Kremlin și îmi este foarte rușine de asta – că am lăsat oamenii să mintă de pe ecranele TV și am permis ca poporul rus să fie zombificat”, a spus jurnalista, adăugând că „noi nu am spus nimic în 2014, când abia a început. Nu am protestat când Kremlinul l-a otrăvit pe Navalnîi. Am urmărit în tăcere acest regim inuman. Acum întreaga lume s-a îndepărtat de noi și zece generații ale urmașilor noștri nu vor spăla acest război fratricid”, se mai arată în mesajul pe care Marina Ovsiannikova l-ar fi înregistrat înainte să protesteze în direct.

Reuters citează surse care susțin că jurnalista a fost arestată și dusă la o secție de poliție.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri