Tinerii LGBTQ+, printre cei mai vizați de mesaje care instigă la ură în mediul online

Persoanele care aparțin grupurilor minoritate, mai ales cei din comunitatea LGBTQ+ sunt mult mai predispuse să fie ținta injuriilor sau mesajelor care instigă la ură împotriva lor pe marile platforme online.

Un studiu (Digital Youth Index) al Nominet, instituția din Marea Britanie care se ocupă de toate domeniile de internet cu terminația „uk”, a scos la iveală că aproximativ două treimi (58%, pentru precizie) din tinerii LGBTQ+ intervievați au declarat că au fost ținta atacurilor în mediul online. La fel și cei care fac parte din minorități etnice, 43% spunând că au fost victimele discursului instigator la ură.

De asemenea, tinerii LGBTQ+ (în jur de 40%) se confruntă cu mult mai mult conținut periculos sau inadecvat. Fie că vorbim de postări care încurajează auto-mutilarea/sinuciderea, de cele care promovează obiceiuri de mâncare periculoase și până la solicitarea de imagini sexuale, prevalența lor către acest grup minoritar îi face pe tineri să declare un disconfort mai mare decât media în ceea ce privește viața lor online.

Prin comparație, persoanele heterosexuale sunt mai ferite de injurii sau conținut periculos, 41% dinte acestea au spus că au fost victimele instigării la ură, în timp ce, per total, în jur de 25% au vorbit despre expunerea la conținut periculos.

The Guardian îl citează pe șeful Nominet care a spus că „niciodată nu a fost mai important ca tinerii să se simtă conectați, incluși și în siguranță atunci când sunt online”, punctând că îndeplinirea și asigurarea acestor obiective (printe altele) e vitală pentru „a construi tipul de societate de care avem nevoie, astăzi și mâine”.

Combaterea urii din mediul online nu e doar un moft, iar cu cât guvernele și marile platforme își vor da seama de asta, cu atât mai bine. Sigur, instigarea la ură poate părea inofensivă, oprești calculatorul, nu? Ei bine nu și atunci când mesajele de acest tip încep să cultive un anumit de credințe și idei care ajung să aibe cele mai tragice repercusiuni. ÎSăptămâna trecută, în Slovacia, doua persoane LGBTQ+ au fost împușcate mortal de un atacator care, mai întâi, a scris pe internet un manifesto în care explica ce are de gând să facă.

Deci, nu, nu e nici moft și nici încălcarea liberei exprimări să-i sancționezi pe cei care normalizează orice fel de ură, hărțuire sau injurie la adresa altei persoane.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri