Publicația online Times New Roman a fost amendată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru un articol defăimător la adresa Irinei Alexandra Tănase, partenera de viață a lui Liviu Dragnea.
Concret, CNCD a “aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 5.000 lei pentru Infant Media SRL, care administrează publicația, 5.000 lei pentru autorul articolului, 3.000 lei pentru editorul șef și 3.000 lei pentru administratorul Infant Media SRL și obligația de a publica pe www.timesnewroman.ro un rezumat al hotărârii în speță (pentru o perioadă de 30 de zile) precum și în două cotidiene naționale”.
Acest lucru reprezintă o premieră în peisajul mediatic românesc, întrucât toate măsurile punitive luate de acest for până acum se refereau aproape exclusiv la ofense aduse minorităților naționale ori sexuale.
Niciodată până acum însă, CNCD până acum nu s-a văzut nevoit să reacționeze la un material online de tipul „Curva lui Dragnea, asaltată de PSD-iști”, articol între timp retras de pe site-ul Times New Roman.
Acum, sigur că a numi pe cineva explicit „curvă” iese din sfera pamfletului obișnuit, sub a cărui incidență știm că intră site-ul Times New Roman. Iar asta nu doar pentru că este un tip de umor agresiv, care aproape incită la un anumit tip de violență, fie ea și numai la nivelul disputelor virtuale, dar și pentru că nu oferă probe privind o asemenea afirmație.
Bine, dar de ce ar fi nevoie de probe pentru așa ceva?, veți întreba. Ei bine, din simplul motiv că afirmațiile de natură să lezeze demnitatea unei persoane au și ele anumite niveluri de gravitate, iar dacă să numești pe cineva „neatent” mai poate fi trecut cu vederea, să numești o persoană „curvă” iese deja cu mult din ceea ce putem numi normal.
După cum bine arăta revista Elle, de altfel, „A fi iubita cuiva nu te transformă într-o curvă. Nici dacă ești cu 20 de ani mai tânără decât el. Nici dacă ai operații estetice. Nici dacă face parte dintr-un partid politic. Nici dacă este cel mai detestat om din lume”.
Pe de altă parte, din punctul de vedere al unui publisher online nu se poate să nu remarci repeziciunea cu care s-a ajuns la aceste măsuri punitive din partea CNCD. Și nu ne putem opri să nu ne întrebăm două lucruri:
1. Oare dacă perosana în cauză ar fi fost iubita altcuiva s-ar fi ajuns la o asemenea măsură?
2. Lezarea demnității Irinei Alexandra Tănase nu reclama, mai deragbă, o acțiune a acesteia în instanță împotriva publicației Times New Roman, mult mai curând decât o reacție CNCD care poate crea impresia unei decizii părtinitoare având în vedere întrebarea (cel mai probabil retorică) adresată la punctul 1?
Este un subiect pe care Mediastandard îl va urmări, întrucât bunele practici în peisajul mediatic din România sunt motivul pentru care această publicație a luat ființă.
Leave a Comment