Ne aflăm în mijlocul unui adevărat război al informației, iar inamicii nu poartă tancuri, ci algoritmi și știri trucate. După cum avertizează Sander van der Linden și Lee McIntyre într-un articol publicat de TIME, „liderii autoritari și admiratorii lor au în mod constant un lucru în comun: răstălmăcesc adevărul”.
Când astfel de mișcări politice nu pot manipula faptele, atacă persoanele și instituțiile care le apără. Articolul explică că „ei urmează frecvent o schemă comună de atac împotriva celor care spun adevărul și a instituțiilor care spun adevărul, ca preludiu la controlul infrastructurii informaționale și la o decimare pe scară largă a programelor științifice”.
Consecințele? Tragedii care nu mai pot fi măsurate în statistici: un copil nevaccinat a murit de rujeolă în Texas, iar o teorie a conspirației despre „fraudarea alegerilor din 2020” a alimentat un asalt violent asupra Capitoliului SUA pe 6 ianuarie 2021.
Cei care transformă falsurile în arme pun la îndoială știința din spate. Mai clar, folosirea incertitudinii ca armă a fost și este încă folosită de industria tutunului și de industria combustibililor fosili. Aceste două sectoare au constatat că oamenii devin mai puțin înclinați să acționeze cu privire la o problemă dacă se aruncă în mod persistent îndoieli asupra consensului științific.
De cele mai multe ori, cei care folosesc dezinformarea, o practică autoritară, vor acuza că „opiniile” lor sunt cenzurate.
Cei doi autori vin cu un răspuns simplu: intervențiile bazate pe dovezi, precum „prebunking” – vaccinarea cognitivă înainte ca minciuna să se răspândească, „debunking” – demontarea miturilor deja existente, și fact‑checking-ul riguros.
Un exemplu este „psychological inoculation”, o analogie inspirată de vaccinuri: expunerea la doze slabe ale tehnicilor de manipulare, urmată de demontarea lor, ne crește „imunitatea cognitivă” față de viitoarele atacuri informaționale.
Leave a Comment