”E mai rău decât Pearl Harbor. E mai rău decât World Trade Center”, spunea Donald Trump în mijlocul crizei epidemiologice cauzate de noul coronavirus. Făcea referire la conflictul cu China, descriind ceea ce el numește a fi ”cel mai oribil atac” din istoria Americii.
Relațiile dintre China și America au ajuns la un consens abia după sfârșitul Războiului Rece, însumând vreo patru decenii, însă conflictul declanșat odată cu pandemia de coronavirus ar putea duce la sistarea relației dintre cele două state. Și asta numai din cauza orgoliilor politice ale Washingtonului și Beijingului, care au întors cu ușurință spatele una alteia, atunci când a fost necesar să arunce vina din grădina sa.
Cea mai recentă declarație venită de la Casa Albă vizează TikTok, una dintre cele mai populare aplicații în rândul tinerilor americani, a venit din partea secretarului de stat Mike Pompeo. Acesta susține că există posibilitatea ca America să interzică mai mult aplicații chinezești, printre care se numără și TikTok, acuzând că acestea colectează informații pentru Partidul Comunist Chinez, conform Digi24.ro.
Și totuși, cum a ajuns TikTok, o aplicație ”occidentalizată”, în mijlocul ”noului Război Rece”?
Purtătorul de cuvânt al aplicației nu a întârziat să răspundă acuzațiilor aduse de Mike Pompeo, subliniind faptul că CEO-ul companiei este, de fapt, un american.
Până recent, conducerea și sediile principale ale ByteDance, compania care deține TikTok, se aflau pe teritoriu chinez. Însă la sfârșitul lunii mai a început să fie din ce în ce mai clar că ByteDance ar avea o strategie mai largă prin care plănuiește să își transfere capacitățile globare de luare a deciziilor înafara țării de origine, în încercarea de a scăpa din sfera de influență a Chinei și a nu-și pierde una dintre cele mai importante piețe, cea americană. Speculațiile făcute la acea vreme par fundamentate în prezent, însă se pare că TikTok nu a reușit să scape complet din mijlocul acestui conflict economic.
Mai mult decât atât, ca urmare a adoptării legii chineze a securității naționale, rețeaua de socializare a anunțat că va părăsi Hong Kong, conform CNN. Deși nu este clar când și cum va face acest lucru, TikTok se alătură practic altor giganți tehnologici și puterilor internaționale care și-au exprimat dezaprobarea cu privire la măsura despotică adoptată de conducerea de la Beijing.
Însă reabilitarea imaginii pe plan internațional reprezintă poate cea mai mare mișcare pe care compania chineză o face pentru a se detașa de țara de origine. În trecut, TikTok a ridicat suspiciuni cu privire la modul în care folosește datele cu caracter personal, dat fiind faptul că aceasta folosește inteligența artificială pentru a crea un feed personalizat fiecărui utilizator. Pe măsură ce aplicația a devenit mai populară în SUA, autoritățile americane au efectuat controale pentru a determina dacă TikTok reprezintă un risc. Așadar, acuzațiile lui Mike Pompeo sunt exagerate, însă au un fundament real. Iar compania-mamă a rețelei de socializare mizează pe aceste gesturi de bunăvoință, precum schimbarea sediului și părăsirea regiunii autonome Hong Kong, în speranța că Statele Unite ale Americii nu vor avea pretenții mai amri asupra aplicațiilor sale.
De unde au pornit tensiunile sino-americane
Momentul zero al acestui conflict ar fi începutul crizei epidemiologice din Statele Unite ale Americii. Un reportaj realizat de Deutsche Welle subliniază că, depășit de situație și aflat într-o poziție de sensibilitate, Donald Trump a încercat să întoarcă atenția asupra celui mai evident țap ispășitor: China.
”China ar trebui trasă la răspundere pentru ce a făcut”, a afirmat Donald Trump, alimentând teoriile care susțin că nu numai că Beijingul ar fi știut despre existența virusului SARS-CoV-2, dar că el ar fi fost făcut într-un laborator secret din Wuhan.
De atunci, a început un ping pong de acuzații între Washington și Beijing. Ba că există dovezi că virusul ar fi o inginerie chineză, ba că soldații americani i-ar fi infectat pe cei chinezi în timpul Olimpiadei militare, până când declarațiile aruncate pe internet s-au transformat în sancțiuni economice.
Leave a Comment