Threads, noua aplicație Meta ce va rivaliza cu Twitter, nu se va lansa în UE

Noua aplicație dezvoltată de Meta, Threads, nu se va putea lansa pe teritoriul Uniunii Europene din cauza datelor personale importate de pe Instagram. Threads este o alternativă pentru Twitter și reprezintă o mișcare importantă din partea Meta, care încearcă să profite de momentul de slăbiciune al platformei conduse de Elon Musk.

Threads urmează să fie lansată mâine, 6 iulie, în SUA și Marea Britanie, asta după ce informații despre platformă au apărut în magazinul de aplicații al Apple. Cu toate acestea, utilizatorii din Uniunea Europeană vor trebuie să mai aștepte până Meta reușește să facă ca Threads să respecte legile europene de confidențialitate a datelor personale.

Conform unui purtător de cuvânt al DPC – Comisia pentru protecția datelor din Irlanda, instituția din UE cu jurisdicție pentru marile companii din sectorul tech – aplicația Threads nu este pregătită să fie lansată în interiorul blocului comunitar pentru că nu ar respecta mai multe legi europene, printre ele și regulamentul GDPR, citează Irish Independent. Meta știe acest lucru, dar nu s-a pregătit deocamdată pentru cerințele pieței UE și va amâna lansarea aplicației.

Problema este că Threads este strâns legată de contul și informațiile unui alt serviciu de sub umbrela Meta. Utilizatorii vor putea să se logheze pe noua platformă folosind contul de Instagram și vor putea să-și exporte lista de conturi pe care le urmărește pe Threads, totul pentru a ușura crearea feedului personal.

Această legătură vine, însă, la pachet cu o mulțime de date personale pe care Meta trebuie să le schimbe între cele două servicii, lucru ce încalcă regulile UE. Meta nu a comentat despre acest lucru și nici nu a oferit un orizont de timp pentru lansarea Threads în UE.

Dincolo de acestea, Threads este o mișcare importantă pentru Meta, care încearcă să exploateze perioada proastă prin care trece Twitter. Mulți utilizatori sunt dezamăgiți de modul în care platforma este condusă. Cel mai recent scandal se referă la numărul limitat de postări pe care utilizatorii le pot vedea. Elon Musk a decis ca platforma să impună aceste limitări și a dat vina pe sistemele automate de colectare a datelor ale companiilor dezvoltatoare de inteligență artificială.

Limitările nu au fost aplicate egal, abonații Twitter Blue putând accesa un număr mult mai mare de postări decât restul utilizatorilor. E normal ca oamenii să fie deranjați de aceste decizii, iar Meta vine chiar la fix cu Threads, o alternativă serioasă pentru Twitter. Frustrările utilizatorilor cu platforma condusă de Musk este la un nivel cât se poate de ridicat, deci momentul lansării Threads s-ar putea să nu fie deloc o coincidență.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri