Victoria din primul tur al alegerilor prezidențiale a lui Călin Georgescu a uimit nu numai societatea românească, ci șocul s-a resimțit și în presa internațională. Reputatul cotidian The Guardian a deschis în această dimineață site-ul cu un articol despre câștigătorul acestei runde de alegeri din România – însă jurnaliștii britanici nu îi fac cel mai blând portret, ci unul cât mai apropiat de realitate.
„Un ultranaționalist și un critic al NATO favorabil Moscovei va înfrunta un candidat de centru-dreapta în turul doi al alegerilor prezidențiale din România, după un rezultat șocant în primul tur care a bulversat politica țării și ar putea pune în pericol sprijinul acesteia pentru Ucraina. Cu 99,98% din voturi numărate, Călin Georgescu, un independent care l-a lăudat pe Vladimir Putin ca fiind «un om care își iubește țara», avea 22,9%, iar reformista Elena Lasconi, de la Uniunea Salvați România (USR), era a doua cu 19,17%”, se arată în articol.
Ulterior, cotidianul explică strategia aplicată de Georgescu:
„Georgescu, care a părăsit Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partid de extremă dreapta, după ce acesta i-a criticat poziția pro-rusă și anti-NATO, a desfășurat o campanie virală TikTok axată pe reducerea nevoii României de a importa alimente și energie și pe încetarea ajutorului pentru Ucraina.
Alegerile s-au axat în mare măsură pe costul ridicat al vieții în România: țara de la Marea Neagră are cea mai mare proporție de persoane expuse riscului de sărăcie din UE, precum și cea mai mare rată a inflației și cel mai mare deficit bugetar din blocul comunitar, de 8% din perspectivele economice.
Georgescu a declarat pe Facebook, după ce a votat, că a candidat «pentru cei care simt că nu contează și care, de fapt, contează cel mai mult». Ulterior, el a spus că rezultatele au fost «o trezire extraordinară» a poporului”.
Tot despre favoritul pentru turul doi, The Guardian spune că Georgescu „a calificat scutul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice de deasupra României drept o «rușine a diplomației» și a declarat că alianța nu își va proteja membrii de un atac rusesc”.
„De asemenea, el i-a descris ca eroi naționali pe Corneliu Codreanu, liderul Gărzii de Fier fasciste a României din anii 1930, și pe Ion Antonescu, care a condus guvernul pro-german din timpul războiului și a fost executat pentru rolul său în Holocaustul din România”, se mai arată în articol.
Leave a Comment