În ziua de azi, aproape că nu a rămas aparat din jurul nostru care să nu fie „inteligent”. Ce înseamnă acest lucru? Că aceste gadget-uri pot învăța din comportamentul nostru și se se pot adapta la nevoile noastre. Dar cea mai importantă caracteristică este aceea că se conectează unele la altele și la Internet. Iată că nici termometrele nu mai sunt ca pe vremuri și acum ele pot ajuta la lupta împotriva coronavirusului.
Avertismentele ajută la acțiunea timpurie
O companie care produce termometre conectate la Internet a demonstrat cu succes prezicerea focarelor de COVID-19 în SUA, cu zile sau chiar săptămâni înainte de creșterea numărului de cazuri, scre Axios. Experimentul este cu atât mai important cu cât, în SUA, numărul de cazuri este în continuă creștere în 36 de state (iar 33 de state au o rată de pozitivitate a testului cu 5% sau mai mare decât celelalte).
Compania de termometre inteligente Kinsa oferă un mod diferit de a urmări – și chiar de a prezice – răspândirea COVID-19. Cele 1,5 milioane de termometre conectate oferă date în timp real despre cazurile de febră din SUA. Aceste informații pot fi comparate cu ratele istorice ale bolilor sezoniere, cum ar fi gripa, pentru a raporta când se întâmplă ceva neobișnuit.
Datele de la Kinsa de la începutul pandemiei au arătat vârfuri în cazurile de febră atipică, ce au atins nivelul maxim cu două până la trei săptămâni înainte de primele decese cauzate de COVID-19, în New York City. Sistemul prezice creșteri ale cazurilor în mai mult de 20 de state în următoarele patru săptămâni, inclusiv în state precum Oregon, New York și Maryland, care au în prezent un număr scăzut de cazuri.
Pentru a obține o acoperire națională granulară pentru COVID-19 și nu numai, Kinsa ar trebui să distribuie 5,4 milioane de termometre, costul fiind de 135 de milioane de dolari.
Intervenția de răspuns comunitar
Organizația Mondială a Sănătății identifică cinci etape ale intervenției de răspuns comunitar pentru epidemii:
- anticipare
- depistare precoce
- izolare
- control și atenuare
- eradicare.
Pentru a reduce impactul unei boli infecțioase, depistarea precoce este un instrument de intervenție de importanță vitală, care permite un răspuns bine fundamentat.
Pentru a avea un instrument de detectare timpurie de succes, trebuie mai întâi un set de date de înaltă calitate, care să ofere o reprezentare bună a fiecărei comunități, precum și capacitatea de a urmări și identifica focarele de boală, înainte ca oamenii să meargă la spital, a explicat Kinsa.
În limbaj medical, ceea ce face Kinsa se numește supraveghere sindromică, adică monitorizarea răspândirii bolii în timp real, înainte ca persoanele bolnave să fie diagnosticate în sistemul de sănătate publică.
Provocarea este obținerea acestor date. La Kinsa, 80% dintre utilizatori își completează profilul în aplicația termometrului inteligent, ceea ce permite companiei să efectueze un calcul statistic pentru a obține o estimare a răspândirii. Departamentele locale de sănătate publică, școlile și firmele pot iniția apoi protocoale pentru supravegherea bolii.
Foto: Amazon
Leave a Comment