Teoriile conspirației despre incendiile din Canada se răspândesc ca focul

Poate că ați văzut TikTok-uri despre orașul New York învăluit în fum, scos din filmele post-apocaliptice. Poate știți și că incendiile masive de vegetație din Canada vecină au dus la scăderea dramatică a calității aerului.

Cu toate acestea, la fel ca multe alte subiecte care inflamează (haha), motivul incendiilor de vegetație a fost supus discuțiilor, iar explicațiile științifice au fost înlocuite de unele mai facile.

Teoriile conspirației

Unele dintre aceste teorii spun că ar fi fost un incendiu pus fie de Antifa, care se opune ideologiei militante de extremă dreapta, fie de activiști care vor să atragă atenția asupra schimbărilor climatice. Prima teorie a fost adoptată de unii membri ai mișcării QAnon, cum ar fi un membru al forumului The Great Awakening, conform Rolling Stone.

„Piromanii de la Antifa au început mai devreme în acest an. Pe măsură ce acest lucru se derulează, așteptați-vă la creșterea exponențială a incendiilor, pe măsură ce cabala dă foc la tot”, a spus utilizatorul.

Cea din urmă versiune a fost îmbrățișată de un politician populist canadian, fostul ministru al Afacerilor Externe, Maxime Bernierr. Acesta a declarat, distribuind pe Twitter un articol pe această temă, că „nu este vorba de schimbări climatice. Este mai degrabă terorism verde”, pentru că poliția din Noua Scoție spune că unele incendii au fost provocate în mod deliberat.

Unele teorii merg și mai departe, sugerând că au fost folosite arme – fie o „armă cu energie dirijată”, fie o „dronă aruncătoare de flăcări”. Prima vine cu așa-zise dovezi de la Stew Peters, un prezentator media de extremă dreapta și un conspiraționist. El a distribuit un videoclip de pe TikTok ce conține imagini din satelit ale incendiilor de vegetație și care ar fi ”cheia” din spatele acestui fenomen.

„Urmăriți cum TOATE zonele din SE Quebec iau foc în EXACT ACEEAȘI TIMP. Este statistic imposibil să se întâmple din întâmplare”, a spus Peters.

Care este cauza acestor incendii?

Dar, pe cât de ciudate pot deveni aceste teorii ale conspirației, explicația din spatele incendiilor din Canada este mai sumbră, deoarece implică schimbările climatice.

În primul rând, incendiile de vegetație din Canada sunt frecvente, ca și în Europa. Sezonul din țara nord-americană durează de obicei din mai până în octombrie, dar rareori este atât de devastator ca acum, la început. Temperaturile record și căldura contribuie la uscarea pădurilor, care apoi sunt incendiate de către fulgere, care sunt, de asemenea, mai frecvente în timpul anotimpurilor calde. Într-un sezon normal, jumătate din incendiile din Canada sunt declanșate de fulgere.

Cu toate acestea, ar putea fi cauzate și de oameni – dar asta nu înseamnă neapărat că sunt puse intenționat.

Fenomenul nu apare însă doar pe continentul nord-american. Anul trecut, în Europa, peste 830.000 de hectare de terenuri au fost distruse de flăcări, inclusiv păduri din zone protejate. România se află pe locul al doilea la nivel european, în 2022 având loc cu 84% mai multe incendii de vegetație decât în anul 2021, arată Euronews.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri