Tentative de fraudă cibernetică pe Instagram: mesaje și comentarii ce conțin link-uri periculoase

Noi alerte de securitate pentru cei care folosesc rețelele sociale. De această dată este vorba de Instagram. Specialiștii CERT-RO au transmis un avertisment în legătură cu mesajele sau comentariile primite pe Instagram.

Astfel de mesaje au fost trimise de pe conturi care sunt controlate de atacatori. Astfel încearcă să determine utilizatorii să transmită involuntar date personale, financiare sau de autentificare. Atacatorii pretind a fi Centrul de Suport Instagram și amenință cu închiderea contului, dacă datele nu vor fi validate în 24 de ore accesând un anumit link.

Este cunoscut, totuși, că pe Instagram link-urile sunt inaccesibile direct, motiv pentru care utilizatorii primesc și indicații despre cum pot totuși accesa acel URL.

Experții cyber security avertizează că metodele de acțiune ale hackerilor diferă, utilizatorii fiind contactați și prin SMS cu astfel de încercări de fraudă. Mesajele de tipul „Accesează acest link pentru a-ți recupera contul de Instagram” trebuie evitate și șterse pentru a face imposibilă accesarea acestuia.

Dacă totuși ați accesat un astfel de link, specialiștii CERT.RO recomandă să accesați centrul de ajutor Instagram pentru a parcurge pașii solicitați în recuperarea datelor de acces ale contului, iar în cazul în care identificați și alte variante ale acestui tip de atac, contactați CERT.RO la numărul de urgență dedicat incidentelor de securitate cibernetică, 1911, unde puteți obține recomandări de la un operator specializat, ori prin mail la adresa alerts@cert.ro .

De asemenea, dacă sesizați astfel de mesaje frauduloase postate de conturi personale ai utilizatorilor, este sugerat să raportați către Instagram acest lucru, urmând ca respectivul cont să fie închis de către rețeaua de socializare după înregistrarea unui anumit număr de raportări.

MediaStandard:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri