Tehnologia care promite să ”prezică criminalitatea” prin recunoașterea facială, contestată

Mai mulți cercetători de la Universitatea Harrisburg din SUA promit că tehnologia de recunoaștere facială la care lucrează poate să ”prezică criminalitatea”. Nu toată lumea e de acord cu ei.

Software-ul ”este destinat să ajute forțele de ordine să prevină criminalitatea” prin stabilirea ”dacă cineva este un criminal, bazat exclusiv pe o imagine a feței sale”. Cei care lucrează la acest proiect afirmă că el nu operează cu prejudecăți rasiale, arată BBC.

Aproximativ 2000 de persoane au contestat proiectul cercetătorilor de la Harrisburg, argumentând că știința nu e de partea lor, de această dată, întrucât s-a dovedit în mai multe situații că tehnologia de recunoaștere facială are prejudecăți de toate felurile, inclusiv rasiale.

Inițiatoarea petiției, asociația Coaliția pentru tehnologie critică afirmă că ”astfel de afirmații se bazează pe premise științifice, cercetări și metode nesonestate, pe care numeroase studii pe disciplinele noastre respective le-au demontat de-a lungul anilor” și cere cercetătorilor să nu publice acest studiu, care ar putea face mult mai rău decât bine.

Recunoașterea facială a dat în nenumărate cazuri greș să ofere informații corecte și adevărate privind identitatea indivizilor. Un exemplu apărut recent online este al unui software care depixelează o imagine, cu scopul de a indefica persoana din fotografie. Numai că serviciul, atunci când a analizat imaginea pixelată a lui Barack Obama, nu numai că a arătat o persoană diferită, dar care avea și o altă culoare de piele.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri