Talibanii împotriva presei: jurnalist arestat și silit să demisioneze

Unul dintre prezentatorii televiziunii Kabul News, Jebran Lawrand, a fost arestat, interogat și silit să-și dea demisia pentru că era un jurnalist incomod pentru talibani.

Directoratul General de Informații (GDI), instituția afgană de filaj, l-a amenițat pe Lawrand ca nu cumva să critice talibanii sau să aibă invitați ostili lor în emisiunea sa. În schimb, Lawrand a invitat pe 24 aprilie un susținător al talibanilor, Jami Akhund, și a încercat să vorbească cu el despre prostituția din orașele Qargha și Paghman.

Însă, în timp ce jurnalistul arăta că prostituția încă se practică acolo, talibanul susținea că ea a dispărut odată cu vechiul regim și încerca să schimbe subiectul discuției, pentru ca aceasta să fie despre drapelul național.

După ce emisiunea s-a terminat, Lawrand a postat un mesaj pe Facebook prin care îl acuza pe invitatul său că a încercat tergiversarea discuției din seara aceea. Ziua următoare, pe 25 aprilie, Jebran Lawrand a fost chemat la sediul GDI unde a fost „reținut, înjurat și interogat pentru mai mult de 2 ore”, relatează Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ).

Agenții GDI l-au eliberat până la urmă pe jurnalist, dar nu înainte să-l amenințe cu și mai multe arestări și chiar cu închisoarea dacă va fi în continuare un jurnalist incomod pentru talibani. Mai mult, aceștia l-au amenințat și pe el, și pe activiștii cu care ținea legătura, că situația lui se va înrăutăți dacă se va afla că a fost arestat și interogat.

Conform activiștilor care au vorbit cu CPJ, după ce a fost eliberat, Lawrand s-a ascuns. Pe 27 aprilie, două zile mai târziu, jurnalistul și-a anunțat demisia pe Facebook, spunând că „dulcea mea călătorie de 16 ani trebuie să se încheie astăzi din cauza constrângerilor.”

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a luat o poziție în cazul lui Jebran Lawrand și le-a transmis talibanilor că „GDI-ul trebuie să înceteze să mai rețină sau să intimideze jurnaliști” și că „ar trebui să se întoarcă la angajamentul lor inițial de a tolera independența presei și să învețe să fie criticați fără să răspundă cu acțiuni violente”.

Manole Luca:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri