SUA ia în considerare divizarea Google ca soluție pentru monopolul din domeniul căutărilor online

Autoritățile americane se gândesc să divizeze Google pentru a sparge monopolul companiei Big Tech din domeniul căutărilor online. După litigiul antitrust finalizat în august, Google a fost desemnată ca monopol, lucru ce a dat startul unui proces în care oficialii americani trebuie să caute o soluție pentru a remedia acest lucru.

Început de Departamentul de Justiție din SUA (DOJ), procesul a fost urmărit cu atenție, mai ales la final când decizia de încălcare a legii antitrust a fost clară. Monopolul din sectorul motoarelor de căutare trebuie eliminat, iar procurorii DOJ au lansat mai multe variante, printre care și ruperea departamentului Google Chrome și Android de restul companiei.

Documentul prezintă, conform TechCrunch, alte măsuri ceva mai puțin drastice, cea mai importantă fiind limitarea Google de a încheia acorduri „care limitează accesul altor concurenți AI la conținutul web și permiterea site-urilor web să renunțe la utilizarea de către Google a conținutului lor pentru a antrena modele AI”.

Ruperea Google ar fi cea mai serioasă dintre decizii și una care nu se va dovedi ușoară, iar autoritățile par să știe acest lucru. Google, în încercarea de a se apăra, spune că o astfel de destrămare ar presupune ca serviciile Android sau Chrome să sufere, ceea ce „ar schimba modelul lor de afaceri, ar crește costul dispozitivelor și ar submina Android și Google Play în competiția lor cu iPhone și App Store de la Apple”.

Conduita ilegală a Google a persistat timp de peste un deceniu și a implicat o serie de tactici de autoconsolidare […] Soluționarea acestui comportament ilegal și atingerea obiectivelor unui remediu antitrust eficient necesită timp”, a declarat DOJ în documentele transmise intanței, conform Axios.

Decizia nu este una facilă, iar dacă destrămarea este calea pe care DOJ o va alege ar reprezenta o decizie istorică pentru procesele antitrust din SUA. Un ordin de divizare de acest fel nu a mai fost luat de 40 de ani și ar fi primul care lovește una dintre companiile Big Tech, pe lângă faptul că Google este și printre cele mai valoroase companii din lume.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri