SUA, avertisment pentru China: Hong Kong nu va mai fi considerată regiune autonomă

Ultimele declarații ale secretarului de stat american Mike Pompeo indică că Administrația lui Donald Trump nu va mai considera Hong Kong ca fiind o regiune autonomă.

Mâna dreaptă a liderului Statelor Unite ale Americii a afirmat că locuitorii Hong Kongului nu mai au parte de drepturile și libertățile prevăzute în acordul sino-britanic din 1997, conform Financial Times.

”Nicio persoană rezonabilă nu poate afirma astăzi că Hong Kong păstrează un grad ridicat de autonomie din China, date fiind datele reale”, a spus Mike Pompeo miercuri, în fața Congresului.

Mai mult decât atât, secretarul de stat susține că legea ”anti-terorism” nu este decât una dintre multele acțiuni opresive ale regimului de la Beijing: ”Decizia dezastruoasă de la Beijing este doar cea mai recentă dintr-o serie de acțiuni care subminează în mod fundamental autonomia și libertățile Hong Kong-ului și promisiunile Chinei în fața poporului din Hong Kong, în conformitate cu Declarația comună sino-britanică, un tratat internațional garantat de ONU”.

Afirmațiile făcute de mâna dreaptă a lui Donald Trump vin în contextul tentativei de adoptare a legii ”anti-terorism” pe care autoritățile chineze o susțin și care vor viza orice mișcare organizată împotriva regimului. Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a declarat că proiectul de lege, care ar interzice ”trădarea, secesiunea, sediția și subversiunea”, ar trebui introdusă ”fără cea mai mică întârziere”, în contextul în care protestele din provincia semi-autonomă au fost reluate în weekend

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri