Un procent al știrilor false care circulă în mediul online prezintă un pericol mai mare decât dezinformarea: anume înșelăciunea. Hackerii se folosesc de articolele controversate care stârnesc curiozitatea cititorilor prin titlurile piperate pentru a infiltra în deviceurile lor viruși prin care pot fura date personale și implicit aceesul la conturi bancare.
Principalul subiect utilizat pentru a crea un fake news este vaccinarea. Îngrijorările pentru propria existență și amenințările sanitare sunt o momeală foarte bună folosită de atacatorii cibernetici. Și nu se folosesc doar de vaccinare, ci de orice informație care l-ar putea interesa pe utilizator. Mai ales că, este foarte greu, spun specialiștii, să faci diferența între un anunț real și un anunț fals. Mai ales unul care are în spate un atac cibernetic.
Șeful Centrului Național Cyberint, Anton Rog, a spus în podcastul realizat de Serviciul Român de Informații: „dacă trimit asta printr-un mesaj pe WhatsApp, Telegram, Signal, nu contează, SMS, nici nu contează, printr-un mail, şi pun acolo ‘Nu vă vaccinaţi, că e rău, că nu ştiu ce’ şi pun un link ‘aici ai datele’ şi în spatele lui pun un malware, da, atunci fake news-ul, care exploatează o chestiune sensibilă a unei mase largi de oameni, este în directă legătură cu atacul cibernetic.”
Hackerii sunt familiarizați cu algoritmii pe baza cărora funcționează marile platforme și pot să folosească asta ca să-și atingă obiectivele pot să targeteze să ajungă la oameni care sunt interesați de anumite subiecte.
Contactat de DIGI24.ro, specialistul de securitate cibernetică, Mihai Ion, a avertizat că acest tip de înșelăciune este utilizat pentru a fura banii sau pentru a răspândi mai departe conținut malițios. „Este bine să prevenim decât să tratăm, să fim suspecți pentru link-uri și mesaje nesolicitate sau link cu mesaj pe care nu l-ai așteptat” a spus acesta.
Recomandările specialiștilor spun să nu ne mai grăbim în accesarea anumitor link-uri. Iar dacă atacatorii au reușit să intre în sistemul nostru, să nu plătim pentru răscumpărarea acestora și să anunțăm departamentul IT al companiei în care lucrăm.
Leave a Comment