Starea de urgență se instituie de astăzi. Iohannis: ”Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări, e singura cale”

Președintele Klaus Iohannis a ținut în decursul zilei de luni o conferință de presă, în cadrul căreia a dat mai multe detalii despre instituirea stării de urgență.

”Începând de astăzi, se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o perioadă de 30 de zile. Pandemia nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale. Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări, aceasta e singura cale princ are salvăm viețile celor dragi nouă”, a spus șeful statului.

Iohannis a subliniat necesitatea informării corecte a cetățenilor. Printre prevederile cuprinse în decretul pentru instituirea stării de urgență se numără și: suspendarea activității educaționale din învățământul preuniversitar și universitar; plafonarea preturile la medicamente, alimente de stricta necesitate, energie, gaze, apa, carburanti; acordarea serviciilor medicale oricui se află pe teritoriul României; sprijinirea angajatorilor și protejarea angajaților; suspendarea necesității deplasării la sediul instituțiilor statului pentru depunerea documentelor; angajări în domeniul sanitar fără concurs; simplificarea procedurilor de decontare a banilor.

”Transmit un mesaj special medicilor și personalului medical care au demonstrat profesionalism și o extraordinară dedicare. Vă mulțumesc tuturor și vă suntem recunoscători”, a spus șeful statului.

Nu în ultimul rând, Iohannis a subliniat că măsurile care au arătat rezultate sunt cele severe, de distanțiere socială. În acest context, președintele a explicat că ”Starea de urgență permite autorităților să adopte gradual sau rapid măsuri precum închiderea punctelor de trecere a frontierei, închiderea restaurantelor. Poate fi interzisă gradual circulația rutieră, aeriană, maritimă, dacă se impune”.

”Ca măsură cu aplicabilitate graduală, însemnând numai când e necesar, e identificarea și rechiziționarea de stocuri și unități de producție a echipamenteleor, medicamentelor necesare pentru combaterea epidemiei. Măsurile vor avea un caracter temporar, dar sunt necesare acum pentru a preveni un rău mult mai mare în viitor”, a afirmat acesta, luni.

E important de menționat că decretul a fost semnat în decursul zilei de luni și va intra în vigoare imediat ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri