Soarta TikTok, încă neclară. Trump vrea ca Oracle și Walmart să dețină controlul total asupra aplicației

A person holds a smartphone with Tik Tok logo displayed in this picture illustration taken November 7, 2019. Picture taken November 7, 2019. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Deși Donald Trump le-a spus jurnaliștilor că este de acord cu înțelegerea dintre Oracle, Walmart și ByteDance, soarta TikTok este încă neclară.

Liderul Statelor Unite ale Americii vrea ca cele două companii americane să dețină controlul total asupra aplicației, în ciuda faptului că acestea au declarat anterior că acordul încheiat cu ByteDance prevede ca ele să dețină împreună 20% din acțiuni, conform BBC.

Însă majoritatea decizională ar fi urmat să rămână la compania-mamă a TikTok, ByteDance, al cărui sediu principal se află încă în China.

„Nu vor avea nimic de-a face cu asta. Și dacă o vor face, pur și simplu nu vom încheia afacerea”, a spus Donald Trump, făcând referire la acțiunile majoritare ale ByteDance.

„Vor avea controlul total. Vor deține interesul de control. Și apoi cred că vor deveni publice și vor cumpăra restul, vor cumpăra foarte mult. Dacă descoperim că ei nu au control total, atunci nu vom aproba acordul”, a mai spus președintele SUA.

Contramandarea preluării de către Oracle și Walmart a platformei TikTok ar urma să însemne interzicerea aplicației pe teritoriu american pe termen nedefinit. Ar fi afectați aproape jumătate din adolescenții americani, în rândul cărora aplicația este foarte populară.

Termenii acordului, incerți

În timp ce Oracle a declarat public în trecut că licitează împreună cu Walmart pentru 20% din TikTok, compania tehnologică a emis un comunicat de presă în care a afirmat că „americanii vor fi majoritari” și că „ByteDance nu va avea drept de proprietate asupra TikTok Global”. 

ByteDance, pe de altă parte, a scris pe varianta chineză a site-ului său a afirmat că va avea 80% din TikTok Global, dar și că nu își dorește să ofere altei companii dreptul de proprietate asupra algoritmului.

Mai mult decât atât, ”fondul de educație” în valoare de cinci miliarde de dolari invocat de Trump la un miting electoral din Carolina de Nord nu făcea parte din termenii înțelegerii, susține ByteDance, iar suma ar fi reprezentat de fapt „o prognoză a impozitului pe profit și a altor impozite operaționale pe care TikTok va trebui să le plătească pentru dezvoltarea afacerii în următorii câțiva ani”

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri