Singapore, pe modelul Rusiei: lege împotriva știrilor false, scuza perfectă pentru cenzură

Numărul statelor care iau în calcul – sau au făcut deja acest pas – introducerea unei legi ”împotriva” fake news-urilor a crescut. Singapore urmează modelul Rusiei, care a introdus o serie de proiecte ce limitează dreptul la liberă exprimare și îngrădește activitatea pe internet și a presei.

Prim-ministrul singaporean a susținut la sfârșitul săptămânii trecute că proiectul legislativ ar urma să reducă dezinformarea, însă există suspiciuni cu privire la intenția reală a guvernului. De exemplu, chiar liderul Guvernului spune că ”în cazuri extreme și urgente, legislația va cere sursei de știri online să dea jos știrile false înainte ca prejudicii ireparabile să fie făcute”, conform The Guardian.

Publicațiile vor mai fi obligate, de asemenea, să ”prezinte corecții sau să afișeze avertismente cu privire la falsurile online, astfel încât cititorii sau telespectatorii să poată vedea toate părțile și să-și facă propriile păreri în legătură cu această chestiune”.

Termenul de ”fake news” nu este definit în lege, astfel încât au apărut îngrijorări cu privire la drepturile fundamentale ale omului: se crede că, asemănător cu cazul Rusiei, autoritățile din Singapore se vor folosi de acest termen pentru a constrânge jurnaliștii anti-Putere.

Reporters without Borders, care clasează statul-oraș pe locul 151 din 180, cu doar trei poziții mai jos de Rusia, spune despre Singapore că „Liniile roșii impuse de autorități … se aplică unei game tot mai largi de probleme și figuri publice. Ca și în multe țări din Asia de Sud-Est, planurile guvernului de a legifera împotriva „știrilor false” sunt văzute ca o amenințare la adresa libertății de informare „.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri