Reglementarea inteligenței artificiale este un subiect intens discutat în ultima vreme. Uniunea Europeană, SUA, China și alte state din lume sunt hotărâte să introducă o serie de măsuri ce ar trebui să împiedice noua tehnologie să afecteze societatea.
Acestei tendințe din partea statelor i se alătură chiar șeful OpenAI – compania dezvoltatoare a ChatGPT. În luna mai, Sam Altman s-a prezentat în fața Congresului american unde a cerut reglementarea programelor AI. Discursul său a fost bine primit și a generat mai multe ieșiri publice în care a oferit mai multe detalii despre ce standarde ar merita impuse.
Printre altele, Altman a cerut înființarea unei autorități internaționale, pe modelul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. În postarea de pe blogul companiei, Altman spune că organismul ar putea „să inspecteze sistemele, să solicite audituri, să testeze conformitatea cu standardele de siguranță și să impună restricții privind gradele și nivelurile de securitate”.
Asta sau o autoritate federală americană ce ar putea emite licențe pentru dezvoltatorii AI, care îndeplinesc anumite condiții. După o întâlnire la Casa Albă legată de viitorul inteligenței artificiale, Altman pare în favoarea planului administrației prezidențiale.
Oricine, dar nu UE
Cu toate acestea, șeful OpenAI pare să nu fie încântat de reglementările propuse de Uniunea Europeană. Tot în luna mai a declarat că legea UE cu privire la inteligența artificială este prea dur și a spus că e posibil ca OpenAI să părăsească blocul comunitar dacă aceasta nu va fi schimbată.
Printre toate aceste declarații în care nu doar că cere, dar chiar propune măsuri de reglementare, faptul că indică legislația UE ca prea dură pare disonant.
Totuși, după ce oficialii europeni s-au arătat deranjați de aceste remarci, Altman a postat un mesaj pe Twitter în care a specificat că nu plănuiește să plece din UE.
Câteva zile mai târziu s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen pentru a discuta despre normele pe care companiile din domeniul AI vor trebui să le îndeplinească.
Răzgândit sau nu, Altman nu pare tocmai încântat de planurile Uniunii și asta poate pentru că legea este destul de complexă. UE vrea să identifice programele AI foarte avansate ce pot afecta activitatea umană și să le reglementeze mai serios decât pe celelalte. Asta va presupune, probabil, o responsabilitate mult mare pentru OpenAI, Google sau Microsoft, care dezvotă sisteme AI complexe și puternice.
E clar că Altman vrea ca inteligența artificială să fie ținută sub control, în același timp, însă, pare că vrea să fie implicat direct în procesul de stabilire a acestor reglementări. Sigur, reglementările trebuie făcute împreună cu dezvoltatorii AI, nu către aceștia. Acum poate că este un moment prielnic să reflectăm asupra modului în care ne raportăm la acești directori executivi ai unor companii tech, ca și cum ar fi șefi de stat.
Leave a Comment