Șeful MI6 mulțumește televiziunii ruse de stat pentru încurajarea rușilor să spioneze pentru Marea Britanie

Într-un mesaj postat pe platforma X, șeful agenției britanice de informații externe a mulțumit televiziunii de stat din Rusia pentru „ajutorul” acordat în încurajarea rușilor de a spiona pentru Marea Britanie, prin difuzarea unei părți dintr-un discurs pe care l-a ținut la începutul acestui an, în care i-a îndemnat pe ruși să „dea mâna cu noi”.

Luni, Moore a postat pe Twitter că agenția britanică de informații externe a fost „nedumerită cu privire la modul în care să transmită mesajul meu către publicul nostru țintă din Rusia – nu ne-am gândit niciodată că televiziunea de stat rusă va interveni pentru a ne ajuta”, conform AP.

„Mulțumesc, oameni buni”, a adăugat el.

Prezentatoarea Maria Butina – ea însăși un fost spion rus – a inclus fragmentul discursului în partea de sus a unui program din emisiunea sa de pe Channel 1 despre Richard Moore, șeful MI6. În discurs, Moore i-a încurajat pe rușii care se confruntă cu „venalitatea, luptele interne și incompetența pur și simplu insensibilă a liderilor lor” să spioneze pentru Marea Britanie.

Acuzându-l pe șeful serviciilor de informații externe că folosește „metode ieftine de recrutare”, fostul spion rus s-a întrebat dacă acesta le cere în mod serios rușilor „să înghită această provocare nerușinată?”.

Butina neagă ajutorul dat MI6

Întrebată de AP dacă a ajutat agenția de informații externe a Marii Britanii să își răspândească mesajul către ruși, Butina a sugerat că dacă Moore ar fi urmărit întreaga emisiune ar fi văzut portretul „neplăcut și urât” al său și al MI6.

„După o astfel de «reclamă», nimeni nu ar vrea cu siguranță să devină spion britanic”, a spus ea.

Totuși, expertul în serviciile de securitate rusești la University College London Mark Galleotti, cosultat de AP, spune că momentul din emisiunea lui Butina a fost o mare gafă. Mai mult, acesta susține că probabil nu a primit informarea de la Kremlin prin care li se interzicea televiziunilor să comenteze remarcile lui Moore.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri