Scandalul vizelor pentru jurnaliști: Rusia „nu va ierta” refuzul SUA de a acorda vizele

epa09989746 A handout photo made available by the press service of the Russian Foreign Affairs Ministry shows Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attending a press conference after the 5th Gulf Cooperation Council (GCC) - Russia Joint Ministerial Meeting for Strategic Dialogue in Riyadh, Saudi Arabia, 01 June 2022. EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / HANDOUT MANDATORY CREDIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Tensiunile dintre Rusia și SUA sunt la cote înalte, Moscova acuzând partea americană că a refuzat vizele jurnaliștilor care ar fi trebuit să călătorească cu Serghei Lavrov la ONU.

Ministrul rus de Externe a lăsat de înțeles că vor exista repercusiuni din partea Moscovei, adăugând că „nu vom uita – nu vom ierta acest lucru”, conform AP.

„O țară care se autointitulează cea mai puternică, cea mai inteligentă, liberă și corectă țară s-a speriat și a făcut o prostie, arătând cât valorează cu adevărat asigurările pe care le-a dat sub jurământ cu privire la protejarea libertății de exprimare și a accesului la informații”, a mai spus Lavrov, înainte de a părăsi Moscova.

Călătoria a fost o afacere importantă pentru Rusia, care urmează să preia președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU. Lavrov ar fi trebuit să fie prezent la ONU și să prezideze mai multe reuniuni ale consiliului.

În urma declarației lui Lavrov, adjunctul său a avertizat, de asemenea, cu privire la represalii împotriva jurnaliștilor americani.

„Vom găsi metode pentru a răspunde la acest lucru, astfel încât americanii să își amintească pentru mult timp că astfel de lucruri nu trebuie făcute”, a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov, potrivit presei de stat.

Departamentul de Stat al SUA s-a abținut să facă orice comentariu cu privire la acest caz, invocând probleme de confidențialitate. Un purtător de cuvânt a declarat că „Statele Unite își iau în serios obligațiile care le revin în calitate de țară-gazdă a ONU, conform Acordului privind sediul ONU, inclusiv în ceea ce privește eliberarea vizelor”.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri