Scandalul știrilor false și siguranța datelor scad profitul celor de la Facebook

Cea mai mare rețea de socializare – Facebook – a cărei companie mamă deține popularele Instagram și Whatsapp, a fost aspru criticată și sancționată în ultima perioadă, după ce nu a reușit să protejeze datele utilizatorilor săi (sau le-a divulgat intenționat unor terți) și nu a luat măsuri pentru a împiedica răspândirea informațiilor false sau dăunătoare.

Acum, analiștii prevăd prima scădere dramatică a profitului semestrial al companiei din ultimii patru ani, dar și o scădere anuală a profitului odată cu investițiile care trebuie făcute pentru stoparea știrilor false, a conținutului ilegal și pentru îmbunătățirea siguranței informațiilor.

Anul trecut, potrivit The Guardian, profitul companiei Facebook a fost de aprox. 29 de miliarde de dolari.

Scandalurile se țin lanț însă de Facebook, începând cu Cambridge Analytica – când reporterii The Guardian au scos la iveală faptul că datele a milioane de utilizatori au fost utilizate în scopuri politice fără acordul acestora, până în prezent, când după atacul din Christchurch, în urma căruia au murit 50 de persoane, Facebook a refuzat să modifice platforma de transmisiune live a video-urilor.

În plus, săptămâna trecută Facebook a recunoscut că datele a sute de milioane de utilizatori Instagram au fost afectate de o problemă de securitate și că parolele acestora erau salvate fără a fi encriptate.

Facebook a promis reforme majore, spunând că investește foarte multe fonduri în inteligența artificială menită să recunoască știrile false, conținutul ilegal și profilurile suspecte, însă nu a precizat cât timp va dura până la implementarea acestora.

Astfel, bazându-se pe toate procesele în care a fost implicată compania în ultimii ani și pe lipsa de transparență privind scopurile acesteia, specialiștii estimează că profitul ei va avea de suferit.

Robert Manea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri