Rusia vrea interzicerea presei străine dacă o țară occidentală a fost „neprietenoasă”

Rusia amenință instituțiile media străine cu închiderea, în eventualitatea în care un nou proiect de lege va trece de Parlament și va ajunge pe masa lui Vladimir Putin. Legea reprezintă cea mai nouă metodă prin care Kremlinul decidă să ”tranșeze” relațiile bilaterale.

Duma de Stat a dat, marți, aviz favorabil unei propuneri legislative care le dă procurorilor puterea de a închide birourile de presă străine din Moscova dacă o țară occidentală a fost „neprietenoasă” cu presa rusă. Cu alte cuvinte, dacă unei organizații media i se retrage acreditarea oferită de Ministerul de Externe, jurnaliștii nu vor mai putea activa pe teritoriul Rusiei, explică Voice of America.

Parlamentari influenți, precum Andrei Lugovoy – acuzat de Marea Britanie pentru uciderea prin otrăvire a unui fost agent KGB, în 2006 -, vor să interzică și distribuirea de articole sau alte materiale din mass-media care au fost închise de către procuratură.

Într-o notă explicativă, membrii Dumei de Stat afirmă că, „în situația geopolitică actuală, mass-media a devenit un instrument de influență asupra stării informaționale a societății”. 

„În conformitate cu proiectul de lege, un jurnalist și un corespondent străin își pot pierde acreditarea în cazul în care se stabilește faptul unei acțiuni neprietenoase prin impunerea de restricții asupra distribuției mijloacelor de informare în masă rusești care operează într-o țară străină”, se mai arată în document.

Proiectul de lege reprezintă o nouă presiune pusă atât pe presă, cât și pe statele care critică acțiunile recente ale Rusiei. Încercând să devieze atenția de la crimele împotriva umanității pe care le comite în Ucraina, Kremlinul amenință integritatea jurnaliștilor străini care activează pe teritoriul propriu.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri