Ofensiva nordică desfășurată de forțele ucrainene a avut un mare avantaj – unul care ar fi putut fi prevăzut de Rusia, având în vedere experiența sa în a păcăli și înșela: dezinformarea.
Ucraina a lansat informații care au făcut ca forțele adverse să creadă că va ataca partea de sud a țării. În schimb, după ce Rusia și-a mutat capacitățile, a atacat teritoriile ocupate din nord, explică The Guardian.
„A fost o mare operațiune specială de dezinformare”, a declarat Taras Berezoveț, care în trecut a fost consilier de securitate națională și în prezent este ofițer de presă în cadrul forțelor speciale ucrainene. „[Rusia – n.r.] a crezut că va fi în sud și și-a mutat echipamentul. Apoi, în loc de sud, ofensiva a avut loc acolo unde se așteptau mai puțin, iar acest lucru i-a făcut să intre în panică și să fugă”.
Cum a reușit Ucraina să păcălească Rusia
Pe 29 august, comandamentul de sud al forțelor ucrainene a anunțat că a început ofensiva în regiunea Herson. Însă fluxul de informații din zonă a fost complet blocat, instituindu-se un „regim al tăcerii” și interzicându-le temporar jurnaliștilor să viziteze liniile de front din Herson.
Ucraina a câștigat, într-adevăr, mai multe sate, dar care nu se abat de la avansul constant al ofensivei ucrainene. Și totuși, victoriile din sud au devenit o știre importantă în întreaga lume, atrăgând impresia unei ofensive reușite.
Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Campania de dezinformare îndreptată împotriva Rusiei a convins forțele adverse să își mute echipamentele și personalul pe frontul de sud, inclusiv parțial din regiunea Harkov. De atunci, Ucraina a recâștigat controlul a peste 30 de așezări din oblastul Harkov, a spus Volodimir Zelenski.
Iar unele sunt importante pentru că Ucraina a obținut un avantaj tactic împotriva Rusiei. De exemplu, prin capturarea orașului Kupiansk, aflat în apropierea Izium, forțele ucrainene au reușit să taie liniile de aprovizionare pentru formațiunile rusești care controlează zona.
Leave a Comment